Confidenţialitate

China: Un epidemiolog îi sfătuiește pe cetățeni să evite contactul „piele pe piele” cu străini, după primul caz raportat de variola maimuței

Nu-i atingeți pe străini. Este declarația controversată a unui oficial din China, după ce țara a raportat primul caz de variola maimuței. Afirmația a stârnit reacții diverse și a fost catalogată drept „rasistă.

Într-o declarație video publicată pe internet, epidemiologul-șef al Centrului chinez pentru controlul și prevenirea bolilor i-a sfătuit pe locuitori să evite contactul „piele pe piele” cu cetățenii străini, notează BBC.

Declarația oficialului chinez vine la o zi după ce orașul Chongqing, din sud-vestul țării, a raportat primul caz de variola maimuței la o persoană sosită din străinătate.

Nu este clar dacă individul era un cetățean chinez sau un străin.

Afirmația a stârnit controverse: mulți au catalogat declarația drept una rasistă.

La nivel global, până acum au fost raportate peste 60.000 de cazuri de variola maimuței. În România, numărul cazurilor a ajuns la 38.

Între timp, un nou caz de variola maimuței a fost confirmat în România, luni.

Este vorba despre un bărbat cu vârsta de 41 de ani, din București. Starea lui de sănătate este bună și se află în izolare.

Până în prezent, în România au fost diagnosticați cu variola maimuței 38 de pacienți.

Citește și: România a primit peste 5.000 doze de vaccin împotriva variolei maimuței și va fi împărțit între 5 spitale de boli infecțioase