Confidenţialitate

China, prezentă pentru prima dată în documentul final al unui summit NATO ca motiv de îngrijorare. Explicația lui Stoltenberg | AUDIO

China apare în documentul de final al unui summit NATO, pentru prima dată, ca sursă de îngrijorare pentru aliați. Secretarul general al Alianței Nord Atlantice spune spune că practicile Chinei în ceea ce privește stațiul virtual, cele din spațiu, dar și cele care țin de tehnologiile disruptive avansate ale Beijingului subminează ordinea internațională.

După o reuniune a liderilor NATO la care au participat inclusiv premierul Japoniei și presedintele Coreei de Sud, Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, a explicat de ce China a fost menționată în documentul final al summitului de la Madrid, ca un stat care afectează securitatea aliaților.

Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, despre China, la summitul NATO de la Madrid:

„China își mărește substanțial capacitățile sale militare, inclusiv pe cele nucleare, își provoacă și supără vecinii și amenință Taiwanul. China investește în infrastructuri critice, incusiv în țari aliate. Monitorizează și își controlează proprii cetățeni cu tehnologie avansată și împrăștie minciunile și dezinformările Rusiei”, a transmis Jens Stoltenberg.

De aceea, NATO a anunțat că își va spori sprijinul si colaborarea militară cu partenerii din Zona Asia Pacific.

Înainte de summitul NATO de la Madrid, liderii G7 au anunțat lansarea unui plan de investiții masive în țările în care China a făcut acest lucru în urtimele 2 decenii.

Iar în ultimii ani, Uniunea Europeana, inclusiv România, au restrictionat accesul Chinei la licitații în domenii cheie precum infrastructura și mass media.

De la summitul NATO de la Madrid, Anca Grădinaru, Europa FM.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Suedia și Finlanda, invitate în NATO de liderii celor 30 de state membre, inclusiv Turcia | AUDIO

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.