Confidenţialitate

CHILE: Stare de urgenţă la Santiago din cauza protestelor

Guvernul chilian a decretat stare de urgenţă în capitala Santiago în urma protestelor care au creat haos în oraş în ultimele zile.

Oameni înfuriaţi de creşterea preţului pentru călătoria cu metroul au incendiat mai multe staţii, dar şi autobuze şi au jefuit magazine.

Cel puţin 180 de persoane au fost reţinute.

„În următoarele zile, guvernul nostru va convoca un dialog… pentru a-i linişti pe cei care sunt afectaţi de creşterea preţurilor”, a spus președintele Sebastián Piñera. „Scopul acestei stări de urgenţă este foarte simplu, dar profund: asigurarea ordinii publice, liniştii locuitorilor, protejarea bunurilor publice şi private şi, mai ales, garantarea drepturilor tuturor”.

Chile este una dintre ţările bogate din America de Sud, dar şi una în care diferenţele sociale sunt foarte mari.

Ministerul Afacerilor Externe de la București recomandă ocolirea zonelor centrale ale capitalei Santiago de Chile, precum şi călătoriile cu metroul metropolitan, pentru a se evita incidentele cu populaţia locală.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Santiago de Chile: +56222323441, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de permanenţă al misiunii diplomatice a României în Republica Chile: +56981397854.

Ministerul Afacerilor Externe  recomandă consultarea paginilor de Internet: http://santiagodechile.mae.ro, www.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie, precum şi serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îţi poate salva viaţa!”.

Preşedintele chilian Sebastián Piñera a confirmat, vineri noapte, că guvernul a decretat stare de urgenţă în capitala Santiago în urma protestelor care au creat haos în oraş în ultimele zile.

Oameni înfuriaţi de creşterea preţului pentru călătoria cu metroul (de la 800 la 830 de pesos, aproximativ 1,17 dolari) au incendiat mai multe staţii, dar şi autobuze şi au jefuit magazine, potrivit presei locale.