Confidenţialitate

Cheltuielile pentru tratamentul cancerului s-au dublat în ultimii 5 ani. CNAS anunță noi terapii care vor fi decontate de statul român | AUDIO

S-au dublat cheltuielile pentru tratamentul cancerului, în ultimii cinci ani: suma a crescut de la 1,5 miliarde de lei cât era în anul 2017, la aproape 4 miliarde, spune șefa Case Naționale de Asigurări de Sănătate. De Ziua mondială de luptă împotriva cancerului, sunt anunțate noi terapii care vor fi decontate de stat. 

Bolnavii de cancer din România au nevoie ca statul să aloce și mai multe fonduri către tratamente, având în vedere că țara noastră este pe primul loc în Europa în ceea ce privește mortalitatea prin cancer, însă se situează sub media europeană în ceea ce privește finanțarea, spune Cezar Irimia, președintele Asociațiilor Bolnavilor de cancer:

„Necesită bani mulți, dar și actualmente la finanțare suntem tot pe ultimul loc din câte știu eu. Nu știu dacă suntem măcar la jumătatea mediei europene sau pe acolo privind finanțarea sistemului de sănătate. Sănătatea costă, e drept, dar nu e imposibil să dăm o atenție mai mare sănătății pentru că această patologie nu este doar problema pacientului sau a familiei.”

În acest context, Adela Cojan, șefa Case Naționale de Asigurări de Sănătate, spune că a fost creată o linie bugetară pentru introducerea markerilor genetici în vederea tratamentului personalizat pentru cancerul de sân, cancerul de ovar, cancerul de plămân şi cancerul colorectal.

De asemenea, au fost introduse noi molecule pe lista de medicamente compensate și gratuite:

„Introducerea acelor noi molecule în lista noastră de medicamente gratuite și compensate, molecule care au necesitat o suplimentare a fondurilor alocate pentru decontarea asistenței farmaceutice, fonduri destul de consistente.”

Șefa CNAS a mai spus că au statul trebuie să investească mai mulți bani și în controale și tratamente preventive.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Foto: Shutterstock

Citește și: Criză de vaccin ROR. Medicii spun că Ministerul Sănătății nu a achiziționat serul antirujeolic la timp | AUDIO