Cetățean iordanian, declarat indezirabil în România din rațiuni de securitate națională. El va fi expulzat în cel mult 48 de ore

Un cetățean iordanian a fost declarat indezirabil în România, pentru 15 ani, de Curtea de Apel București, la cererea parchetului de pe lângă această instanță, din rațiuni de securitate naţională.

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti a sesizat, luni, Curtea de Apel Bucureşti, în urma propunerii formulate de SRI, pentru a aprecia asupra dispunerii măsurii de declarare ca indezirabil a cetăţeanului iordanian Jaml Abdel Jabbar Khalil, pe o perioadă de 15 ani, pentru considerente de securitate naţională, potrivit unui comunicat al parchetului.

Marți, CAB a admis cererea și l-a declarat indezirabil pe cetățeanul iordanian, suspectat de propagandă jihadistă.

Surse judiciare au precizat pentru MEDIAFAX că bărbatul este de origine palestiniană și are drept de ședere în România de la începutul anilor ’90. El este om de afaceri și are o familie la Constanța.

Decizia CAB nu este definitivă, dar este executorie, astfel că bărbatul urmează să fie expulzat. Sursele citate au mai precizat că se dorește expulzarea acestuia în maxim 48 de ore.

Cetățeanul iordanian  susținea necondiționat gruparea Stat Islamic (ISIS), pentru care făcea propagandă online, încercând chiar să legitimeze atentatele de la Paris, și era dispus să se implice în acțiuni ale acesteia împotriva României, potrivit SRI.

Serviciul Român de Informații (SRI) precizează într-un comunicat că Jamal A. Abdel Jabbar Khalil Shalash, aflat în România din anul 1991, a fost monitorizat începând cu anul 2014, context în care s-a stabilit că desfăşura activităţi care, potrivit cadrului legal în domeniul antiterorism, constituie riscuri şi ameninţări la adresa securităţii naţionale.

“Astfel, începând cu anul 2014, Jamal A. Abdel Jabbar Khalil Shalash a parcurs un proces progresiv de (auto)radicalizare ca urmare a accesării sistematice a propagandei online a unor entităţi teroriste jihadiste prezente în arealul de conflict siriano-irakian şi, în special, Daesh (ISIS, n.r.). Jamal A. Abdel Jabbar Khalil Shalash a derulat în mediul virtual şi relaţional o susţinută propagandă jihadistă, de radicalizare şi recrutare ideologică în favoarea Daesh, încercând chiar să legitimeze modul de operare al organizaţiei, inclusiv atacurile comise recent la Paris. De altfel, susţinerea necondiţionată pe care acesta o manifestă faţă de acţiunile Daesh include şi disponibilitatea de a se implica în acţiuni împotriva României”, arată SRI.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS