Confidenţialitate

Certificatul Covid ar putea fi eliminat la locul de muncă. Varianta, luată în calcul de PSD, PNL și UDMR | AUDIO

Eliminarea certificatului Covid la locul de muncă este cea mai nouă variantă pe care o iau în calcul liderii coaliției de guvernare. 

O schimbare radicală în ceea ce privește certificatul Covid este luată în calcul de PSD, PNL și UDMR.

După o întâlnire a liderilor coaliției cu președintele Iohannis, noua variantă aflată în discuție este ca accesul la locul de muncă să nu mai fie condiționat de certificatul Covid.

Aceasta era principala prevedere din proiectul redactat de ministrul Alexandru Rafila, dar ea ar putea fi eliminată.

Printre motive se numără inclusiv protestul AUR de zilele trecute de la Parlament, dar și posibile probleme de constituționalitate pe care PSD, PNL și UDMR se tem că le-ar pune o astfel de condiționare.

O decizie în privința certificatului verde ar urma să fie luată într-o ședință a coaliției care ar putea avea loc joi, iar proiectul de lege ar putea intra în dezbaterea Parlamentului săptămâna viitoare.

Între timp, președintele PNL, Florin Cîțu, spune că Guvernul așteaptă opinia juriștilor în privința noului proiect privind certificatul Covid. A menționat însă că nu s-a stabilit nimic dacă acest certificat va fi sau nu obligatoriu la locul de muncă:

„A fost trimisă o variantă dar nu este varianta finală, am trimis-o către specialiștii juriști să vadă dacă este constituțională și să meargă mai departe. (…) Din punctul meu de vedere, important este ca acest certificat certificat verde să fie o motivație pentru oameni să se vaccineze dar să mențină și economia deschisă.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Florin Cîțu spune că susține varianta trimisă în Parlament de guvernul pe care l-a condus și care prevedea obligativitatea certificatului Covid doar pentru anumite categorii profesionale, cum ar fi medicii, angajații centrelor regionale și anumite structure din Ministerul de Interne.

Proiectul a suferit însă modificări radicale, după ce, în comisii, USR a propus, iar celelalte partide au fost de acord, ca acest document să fie obligatoriu pentru toți angajații.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Autor: Cristian Citre, Florentina Mihăiță

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Citește și: Șeful Administraţiei Fondului pentru Mediu a demisionat, după eșecul programului Casa Verde Fotovoltaice | VIDEO