Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, în limba română: ”Sunt sigur că președinția dvs va fi la fel de energică, de românească și de europeană ca muzica lui George Enescu”

”Sunt sigur că președinția dvs va fi la fel de energică, de românească și de europeană ca muzica lui George Enescu”, a transmis Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, în limba română.

”Aș vrea să fac un apel la toți românii, să apere fundamentele civilizației noastre politice, libertatea, integritatea, respectarea adevărului în viața publică, statul de drept și Constituția, cum a apărat Helmuth Duckadam patru penaltiuri la rând. Atunci mi s-a părut imposibil, dar el a reușit”, a spus oficialul european în discursul său susținut integral în limba română.

Acesta a ținut să puncteze și că ”România are puterea de a fascina și de a încânta. În familia mea prima mașină a fost Dacia 1300 a socrului meu. (…) Întâmplarea face astăzi socrul fiului meu conduce și el o Dacie Duster”.

Ceremonia oficială de inaugurare a Preşedinţiei române la Consiliul UE a început la Ateneul Român, la ora 20:00, în prezenţa preşedintelui Klaus Iohannis, a premierului Viorica Dăncilă, precum şi a oficialilor europeni.

România exercită, în perioada 1 ianuarie – 30 iunie, Preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene, pentru prima dată de la aderarea sa la UE la 1 ianuarie 2007.

Motto-ul Preşedinţiei române la Consiliul UE este „Coeziunea, o valoare comună europeană” („Cohesion, a common European value”/ „La cohésion, une valeur commune européenne”).

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS