Confidenţialitate

Cercetătorii anunță descoperirea unei noi variante de Omicron, ce nu poate fi semnalată prin testele PCR ca tulpina standard

Oamenii de știință spun că au identificat o versiune „ascunsă” a tulpinii Omicron ce nu poate fi diferențiată de alte variante folosind un test PCR, potrivit The Guardian.

Descoperirea vine în contextul în care tot mai multe cazuri de infectare cu Omicron sunt descoperite pe mapamond.

Cercetătorii spun că această nouă variantă are mai multe mutații comune cu tulpina standard de Omicron, însă îi lipsește o anumită schimbare genetică, cu ajutorul căreia testele PCR pot semnala cazurile probabile de infectare cu Omicron.

În timp ce oamenii de știință folosesc secvențierea pentru a confirma ce tulpină de SARS-CoV-2 a provocat o infecție Covid-19, testele PCR pot oferi indicații că ar fi vorba despre o tulpină anume.

Această nouă variantă este în continuare detectată de testele obișnuite ca fiind coronavirus și poate fi identificată ca tulpină Omicron prin secvențiere, însă cazurile probabile nu mai sunt semnalate prin utilizarea testelor PCR.

Oamenii de știință adaugă că este totuși prea devreme de precizat dacă noua versiune de Omicron se va răspândi la fel de repede ca cea standard. Cert este că aceasta se distinge din punct de vedere genetic, astfel că este posibil să se și comporte diferit, cred specialiștii.

Noua variantă de Omicron a fost descoperită deja în 7 cazuri din Africa de Sud, Australia și Canada și este posibil să fie răspândită la o scară mai largă.

Autor: Narcis Roșioru

Citește și: DEȘTEPTAREA: Vecinii vasluianului infectat cu Omicron nu îl lasă nici măcar să deschidă geamul, deși stă la etaj