Confidenţialitate

Centrul pentru Jurnalism Independent, despre cazul RISE Project-Ramona Mănescu: „Politicienii folosesc procesele pentru a intimida presa” | AUDIO

Fostul ministru de Externe, Ramona Mănescu, a pierdut procesul cu jurnaliștii de la RISE Project, care au dezvăluit cum s-a îmbogățit aceasta cu peste 4 milioane de euro. Ramona Mănescu e obligată de instanță să le plătească jurnaliștilor despăgubiri de 8000 de euro, plus cheltuieli de judecată.

Centrul pentru Jurnalism Independent atrage atenția că, în ultimii ani, în România, dar și la nivel global se constată o creștere a tendinței politicienilor de a utiliza procesele ca instrument de intimidare a jurnaliștilor.

Fostul ministru de Externe, Ramona Mănescu i-a acuzat de defăimăre pe jurnaliștii de la RISE Project, după ce aceștia au dezvăluit cu părinții și alte rude ale acesteia au obținut 4,5 milioane de euro din vânzarea unor terenuri care nu au mai fost retrocedate către beneficiarii de drept.

Ramona Mănescu a câștigat în primă instanță, dar la recurs, Curtea de Apel București a stabilit că trebuie să le achite jurnaliștilor Rise Project 8000 de euro, plus 18 mii de lei cheltuieli de judecată.

Ioana Avădani, președintele Centrului pentru Jurnalism Independent, a vorbit la Europa FM despre semnificația acestei decizii pentru jurnalismul din România:

„Este o recunoaștere a rolului de interes public pe care jurnalismul îl joacă. Există o tendință la nivel global de a utiliza procesele, de regulă cele legate de defăimare, împotriva jurnaliștilor ca instrument de intimidare. Fenomenul se numește SLAPP strategic litigation, deci darea în judecată în scopuri strategice, cu un scop binedefinit, nu cu cel legitim de apărare a demnității personale. Este un caz tipic de SLAPP dintre doamna Mănescu și RISE Project și justiția din România la recurs a recunoscut acest lucru.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ioana Avădani atrage atenția că a crescut agresivitatea politicienilor la adresa jurnaliștilor:

„Observăm o creștere a agresivității a anumitor politicieni în darea în judecată a jurnaliștilor și mai observăm deasemenea o lipsă de omogenitate a soluțiilor judecătorești. De regulă, soluțiile se pierd în prima instanță și se câștigă în apel. În cazul lui Cătălin Tolontan, el și redacția Libertatea au avut peste 22 de procese intentate de aceeași persoană, bate la ochi.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Foto: Inquam Photos / George Călin