Confidenţialitate

Zeci de persoane au fost ucise în urma celor două explozii din apropierea aeroportului din Kabul

Cel puţin 64 de persoane, inclusiv patru militari americani, au fost ucise în dublul atac sinucigaş, afirmă oficiali afgani şi din cadrul armatei americane, potrivit Mediafax.

Un oficial din cadrul serviciilor medicale de urgenţă din Afganistan a declarat că 60 de civili afgani au fost ucişi în atentat, conform publicaţiei The Wall Street Journal.

Printre victime se numără și militari americani.

Unele posturi TV afgane au arătat imagini cu numeroase cadavre la locul celor două atentate, primul în apropierea unei porţi a aeroportului, iar celălalt, lângă hotelul Baron.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a confirmat că există americani printre victimele acestui “atac complex”.
Un alt oficial american a menţionat ulterior cinci răniţi în rândul personalului militar american, dintre care unul în stare gravă.

Oficiali americani cred că gruparea ISIS-Khorasan se află în spatele acestor atacuri, o grupare constituită din transfugi talibani în provincia Khorasan, considerată chiar mai radicală decât talibanii care au preluat puterea în Afganistan pe 15 august, care se află în conflict cu aceştia afirmă o sursă citată de Reuters.

Ambasada SUA la Kabul le-a transmis miercuri, 25 august, cetăţenilor americani o atenţionare să nu se apropie de aeroport, din cauza unor “ameninţări de securitate”.

Degradarea situaţiei de securitate din capitala afgană a determinat statele participante la aceste operaţiuni de evacuare să anunţe încheierea lor chiar înainte de 31 august, data la care SUA au confirmat că-şi vor retrage din Afganistan ultimele efective militare, concentrate acum pe aeroportul din Kabul.

Talibanii “condamnă ferm” atentatele sângeroase care au avut loc joi lângă aeroportul din Kabul, a declarat purtătorul lor de cuvânt, subliniind că acestea au avut loc într-o zonă aflată în responsabilitatea armatei americane, informează AFP şi Reuters.

“Emiratul islamic condamnă ferm atentatele cu bombă care au vizat civili la aeroport”, a afirmat într-un tweet Zabihullah Mujahid. “Explozia a avut loc într-o zonă unde forţele americane au responsabilitatea de a asigura securitatea”.

Foto/ captură Youtube CNBC