Confidenţialitate

Cel mai numeros lot de vaccinuri Pfizer-BioNTech ajunge, luni, în România

România așteaptă, luni, cea de a zecea tranșă de vaccin antiCovid produs de consorțiul Pfizer-BioNTech.

Cele 201.240 de doze reprezintă cel mai numeros lot cea mai mare de până acum.

Vaccinurile vor ajunge pe aeroporturile din Otopeni, Cluj-Napoca și Timișoara, anunță Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19.

Transportul către centrele de stocare este asigurat de firma producătoare, inclusiv pe cale terestră. Vaccinurile sunt transportate în condiții optime de
siguranță, în containere speciale, cu gheață carbonică și folie etanșă.

Astfel, procesul de vaccinare continuă atât în centrele din București, cât și din țară, dozele fiind distribuite, după cum urmează:

    • Centrul Național de Stocare București: 59.670 de doze
    • Centrul Regional de Depozitare Brașov: 23.400 de doze
    • Centrul Regional de Depozitare Cluj: 23.400 de doze
    • Centrul Regional de Depozitare Constanța: 23.400 de doze
    • Centrul Regional de Depozitare Craiova: 24.570 de doze
    • Centrul Regional de Depozitare Iași: 23.400 de doze
    • Centrul Regional de Depozitare Timișoara: 23.400 de doze

„În centrele de vaccinare se vor utiliza atât doze recepționate de România în tranșa curentă, cât și în tranșele anterioare, pe baza solicitărilor transmise la Centrul Național și centrele regionale de depozitare, prin direcțiile de sănătate publică județene și cea a municipiului București”, potrivit unui comunicat.

Conform calendarului de livrare, următoarea tranșă de vaccin ar urma sa fie adusă în România luni, 1 martie, iar la acest moment se așteaptă confirmarea oficială în acest sens din partea firmei producătoare. „În România, alocarea dozelor de vaccin se realizează conform calendarului de livrare pus la dispoziție de firma producătoare, sens în care, săptămânal, țara noastră primește tranșele de vaccin necesare imunizării populației”, reamintește Comitetul de Vaccinare.

Săptămâna aceasta, ar putea va începe imunizarea împotriva Covid a 60 de mii de angajați din Educație, în centre special amenajate pentru cadrele didactice. În Capitală, vaccinările se vor face la Romexpo, unde vor fi amenajate 22 de centre, a anunțat, la Europa FM, ministrul Educației. Luni, ar urma să fie decisă ziua când vor începe vaccinările pentru cei din Învățământ. Sorin Cîmpeanu le-a cerut inspectorilor școlari să transmită cât mai repede la direcțiile de sănătate publică listele cu angajații din educație care au cerut să fie vaccinați cu prioritate.

Până la acest moment, au fost vaccinate 576.126 de persoane cu ambele de doze și 226.972 doar cu prima doză. Din acest total, au fost înregistrate 4.184 de reacții adverse, ceea ce înseamnă 3/1.000.

Se menține aglomerația în vămile de la graniţa cu Ungaria, unde persoanele care intră în țară trebuie supuse triajului epidemiologic. În lipsa unei aplicații online, oamenii se plâng că sunt nevoiţi să stea la rând în frig pentru a completa formularele de acces în ţară. Personalul sanitar este insuficient. Directorul DSP Arad, Horia Timiş, reamintește că instituția funcţionează în regim de avarie, întrucât nu a primit personal suplimentar de la Bucureşti.

După primarul Timișoarei, și cel al orașului Alba Iulia le cere autorităților centrale să reanalizeze modul în care se impune scenariul roșu, astfel încât să fie luat în calcul şi numărul de teste efectuate pentru SARS-CoV-2. În opinia lui Gabriel Pleşa, la momentul actual, sunt penalizate orașele care fac multe testări, deși ele ajută la creionarea situației epidemiologice reale, și sunt încurajate localitățile care testează puțin. Potrivit edilului, o soluţie ar fi ca, în localităţile în care se testează mai mult, scenariul roşu să fie impus abia de la incidenţa de 5 cazuri la mia de locuitori, față de la 3 la mie în prezent.

De la sfârșitul acestei săptămâni, autoritățile vor calcula diferit incidența răspândirii virusului. În statisticile zilnice, vor fi incluse și cazurile de Covid din cămine de bătrâni, alte centre sociale și din spitale. România este singurul stat din Uniunea Europeană care nu include focarele în statistici. Secretarul de stat în Ministerul Sănătății Andreea Moldovan nu se așteaptă ca, schimbarea modului de calcul al incidenței, să ducă brusc la intrarea multor localități în scenarii mai stricte. Alte 52 de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au murit în România. Bilanțul se apropie de pragul a 200.000 de decese asociate Covid de la izbucnirea crizei sanitare. Totodată, alte peste 2.400 de infecții au fost raportate, la mai puțin de 17.000 de teste efectuate.