Cel mai mare producător de aluminiu din Europa, investiții de 680 milioane de dolari în 20 de ani

Alro SA, primul producător de aluminiu din Europa continentală, a anunţat că a investit în total peste 680 de milioane de dolari în 20 de ani de listare la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), din care 570 de milioane de dolari de la intrarea în proprietate privată, în 2002.

De asemenea, cumulat, în cei 20 de ani de listare la BVB, compania a înregistrat o cifră de afaceri de 10 miliarde de dolari şi un profit net de 780 de milioane de dolari.

„Am trecut prin crize economice care au dus la închiderea unor competitori de-ai noştri din Europa, am reuşit prin investiţii masive, prin programe de cercetare interne şi datorită angajaţilor noştri, să ne creştem eficienţa, să extindem portofoliul de produse, să intrăm pe pieţe exclusiviste”, a declarat , directorul general al companiei, Gheorghe Dobra.

La rândul său, preşedintele Consiliului de Administraţie al Bursei de Valori Bucureşti, Lucian Anghel, spune că Alro este una dintre primele companii de importanţă naţională care s-au listat la Bursa de Valori Bucureşti încă din primii ani de funcţionare a BVB.

Producţia totală de aluminiu electrolitic a fost de 4 milioane de tone, iar cea de aluminiu turnat, de peste 4,5 milioane de tone.

Mai mult, compania a crescut livrările de aluminiu cu grad ridicat de valoare adăugată mare, atât pe segmentul de aluminiu primar, cât şi pe cel de aluminiu procesat.

De asemenea, Alro a mizat pe creşterea calităţii şi a mixului de produse, în aşa fel încât să poată intra pe pieţe noi, precum cea auto sau aero.

În divizia de aluminiu primar consumul specific de gaze naturale s-a redus de 2,5 ori, iar în divizia de aluminiu prelucrat, de peste zece ori.

Alro este o subsidiară a Vimetco N.V., companie globală de aluminiu primar şi procesat, integrată pe verticală.

În primele şase luni, Grupul Alro a înregistrat un profit net de 187 de milioane de lei.

Cifra de afaceri a grupului a crescut cu 14,5%, ajungând la 1,4 miliarde de lei, de la 1,2 miliarde de lei, în parima parte a anului trecut.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS