Cel mai mare avion din lume se pregăteşte de lansare

Cel mai mare avion construit vreodată va fi terminat până la finele acestui an, potrivit dailymail.co.uk.

Cu o anvergură a aripilor de 117 metri, aeronava denumită Stratolaunch este deținută de compania Scaled Composites, condusă de miliardarul american Paul Allen, co-fondator al gigantului Microsoft.

Stratolaunch va depăși ca dimensiuni atât avionul H-4 Hercules, cât și avionul Antonov AN-225.

Potrivit dezvoltatorului, aeronava este completă în proporție de 76%, iar costurile totale se vor ridica la 300 de milioane de dolari. Când va fi gata va putea transporta echipamente de până la 245 de tone.

Stratolaunch nu va avea un caracter comercial. Acesta va putea fi folosit pentru plasarea sateliților pe orbită sau pentru lansarea de rachete în spațiu, servicii pe care le oferă deja SpaceX, o altă companie privată americană.

Din cauza dimensiunilor sale, Stratolaunch va putea ateriza pe foarte puține aeroporturi din lume, asta deoarece pistele standard măsoară 2,4 km, în timp ce gigantul avion va avea nevoie de o pistă de cel puțin 3,6 kilometri.

cel mai mare avion din lume (1)

Până când Stratolaunch va cuceri cerul, cel mai mare avion construit rămâne cel proiectat de compania rusească Antonov ASTC, Antonov AN-225. Aeronava este utilizată în cadrul programului spațial rusesc, ca un înlocuitor pentru Myasishchev VM-T.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS