Confidenţialitate

CEHIA rămâne fără Guvern. Cabinetul lui ANDREJ BABIS demisionează, premierul – acuzat de fraudă cu fonduri europene

Cehia rămâne fără Guvern. Cabinetul Babis a acceptat să demisioneze, după ce a pierdut sprijinul în Parlament. Premierul Andrej Babis trebuie să facă față unui val de suspiciuni că ar fi deturnat fonduri europene, înainte să fie șef al guvernului în Cehia. 

Cabinetul de miniștri ceh condus de Andrej Babis a pierdut votul de încredere, fiind obligat să ajungă la o înţelegere cu partidele de opoziţie.

Premierul Andrej Babis este suspectat că ar fi deturnat fonduri europene pe vremea când era om de afaceri, și nu premier.

Mai exact, acum 10 ani una dintre companiile sale ar fi primit o subvenție de la U.E. în valoare de 2 milioane de euro. Andrej Babis neagă acuzațiile.

Premierul Andrej Babis, a doua cea mai bogată persoană din țară, va rămâne în funcţie în perioada negocierilor de formare a unei alternative administrative, ceea ce ar putea dura câteva săptămâni sau chiar câteva luni.

Mai multe formaţiuni politice au declarat că ar putea guverna împreună cu partidul premierului, mai ales dacă acesta va fi înlăturat din funcţia de premier.

Premierul ceh va cere ca imunitatea sa să fie ridicată, pe fondul acuzaţiilor de fraudă. Vineri, Parlamentul ceh va decide dacă premierul poate fi anchetat.

Totuși, preşedintele Cehiei, Milos Zeman, a declarat că i-ar putea oferi tot lui Andrej Babis şansa de a forma un nou Guvern.