Confidenţialitate

CEESA First Tech Challenge Championship aduce la București 130 de elevi campioni la robotică

Sâmbătă este cea de-a doua zi a competiției internaționale de robotică CEESA First Tech Challenge Championship, în care 130 de elevi din mai multe țări din Europa își dovedesc creativitatea, capacitatea de inovare, priceperea și perspicacitatea în a realiza și controla roboți.

La concurs iau parte elevi de liceu de la școli asociate în organizația CEESA (Central and Eastern European Schools Association) din 9 țări: Polonia, Cehia, Rusia, Macedonia, Bulgaria, Letonia, Austria și România. În total sunt 13 echipe formate din cel mult 10 participanți.

Școala Americană, organizatorul competiției în România, este reprezentată de trei echipe care, cu această ocazie, pun în practică cunoștințele și principiile de inginerie dobândite la atelierul de robotică din programul Centrului de Design și Inginerie al instituției, unicul de altfel din țară. Centrul de Design și Inginerie a fost deschis parțial, pentru laboratoare de robotică și design vestimentar, urmând să fie finalizat complet în 2019, când elevii AISB vor beneficia de ateliere de film, sunet, agricultură și artă culinară (vor recolta, pregăti și vinde produse alimentare), ateliere de design vestimentar, elemente mici de mobilier și multe altele.

Elevii au început să lucreze la realizarea roboților încă din luna septembrie, încercând să găsească soluția cea mai eficientă pentru tema de anul acesta, “Recuperarea relicvei”, inspirată din aventurile lui Indiana Jones. Roboții sunt construiți și programați de elevi respectând cu strictețe regurile impuse în manualul concursului.

Competiția internațională se desfășoară pe o suprafață plană de 3,65 metri pătrați. Elevii trebuie să găsească strategiile potrivite de a lucra în echipă astfel încât să reușească să mute, gestionând roboții, cât mai multe cuburi din spumă în locurile indicate. Jocul durează 2:30 minute, din care primele 30 de secunde reprezintă o probă individuală în care roboții trebuie să îndeplinească sarcini preprogramate. În următoarele două minute roboții, care sunt controlați de către elevi, trebuie să mute cât mai multe cuburi.

“Tehnologia este extrem de importantă în ziua de astăzi, fiind prezentă în mâinile noastre, în viețile noastre și mai ales în mintea noastră. De aceea noi, la AISB, îi încurajăm pe elevi să-și exprime imaginația și să construiască lucruri care arată cât de creativi și inovatori sunt. În competiția First Tech Challenge tinerii participanți sunt provocați să își arate atât abilitățile tehnice și inginerești, cât și cele sociale, de lucru în echipă și de concentrare și strategie, abilități care de altfel îi pregătesc pentru viitorul lor profesional”, spune Robert Brindley, directorul Școlii Americane Internaționale.

Pe lângă proba jocului, elevii trebuie să prezinte o carte tehnică în care sunt descrise proiectarea, construcția și programarea roboților.

Câștigătorul acestei competiții va participa la campionatul mondial de robotică din Detroit, SUA.