Confidenţialitate

Cea mai bătrână persoană din lume s-a născut în secolul al 19-lea

Italianca Emma Morano a primit vineri dimineaţa vestea performanţei sale de a fi ultima persoană cu o vârstă atât de înaintată, 116 ani, după ce oponenta ei în cursa longevităţii, Susannah Mushatth, a trecut în nefiinţă joi seară. La aflarea veştii, bătrâna a exclamat: ”Oh Doamne, sunt pe pământul asta de când lumea”, potrivit The Telegraph.

Cea mai bătrână persoană din lume susţine că secretul longevităţii sale constă în consumul zilnic de ouă crude, un somn bun, dar şi în delectarea cu câteva paharele de brandy, scrie Washington Post.

Emma Morano s-a născut în nordul Italiei, în regiunea Piedmont, pe data de 29 noiembrie 1899. Acum locuieşte într-un mic orăşel de pe coastă, la graniţa cu Elveţia. În ciuda vârstei sale înaintate, doctorii spun că femeia nu prezintă nicio problemă de sănătate.

New York Times relata în 2015 că în adolescenţă, Emma suferea de anemie, aşa că un doctor i-a recomandat să consume zilnic ouă crude, obicei la care nu a renunţat nici până azi.

Italianca este separată de soţul ei din anul 1938. A decis să nu repete experienţa mariajului, în ciuda numărului mare de pretendenţi pe care i-a avut de-a lungul timpului. Emma, relatează tot New York Times, urăşte să fie dominată, iar renunţarea la un trăi conjugal i-a asigurat o viaţă liniştită, dovadă fiind şi vârstă înaintată la care a ajuns.

Emma Morano s-a retras din activitate târziu, la 75 de ani. A avut de-a lungul timpului, profesii diverse: a fost, printre altele, bucătar şi muncitor în fabrică.