Ce vedete a decorat regele Mihai I de ziua lui

Regele Mihai aniversează joi împlinirea a 91 de ani.

Azi, actriţa Oana Pellea a fost decorată cu Medalia ‘Regele Mihai I pentru Loialitate’ pentru ‘întreaga sa carieră în teatru şi cinematografie, prin care a dus numele României peste hotare’, pentru ‘dedicaţia cu care duce mai departe pasiunea şi măiestria părinţilor săi, dovedind că talentul şi priceperea artistică pot răzbate chiar şi în condiţii grele’ şi pentru ‘implicarea sa socială, prin care susţine valorile perene ale culturii’.

‘Este pe departe cea mai mare onoare pe care am primit-o în viaţa mea’, a declarat Oana Pellea.

Angela Gheorghiu a fost decorată ‘pentru că reprezintă un simbol al valorilor culturale perene ale operei mondiale, al devenirii prin educaţie şi cultură şi al României peste hotare’, ‘pentru cariera sa bogată, pentru talentul său exemplar şi pentru măreţia reprezentaţiilor sale scenice’, ‘pentru bogăţia rolurilor interpretate’, dar şi ‘pentru că prin activitatea sa publică promovează profesionalismul şi demnitatea omului de cultură’.

Totodată, soprana a primit medalia ‘Nihil Sine Deo’ pentru susţinerea publică a Familiei Regale a României şi ‘pentru întărirea legăturii dintre România şi familiile regale ale lumii, prin reprezentaţiile sale internaţionale’.

Ceremonia de înmânare a acestor distincţii a fost foarte riguroasă, regele oferind toate decoraţiile după intonarea Imnului regal.

În total, 14 personalităţi din diverse domenii de activitate au fost decorate de Regele Mihai I, chiar de ziua acestuia.

Medalia ‘Regele Mihai I pentru Loialitate’ a fost instituită pe 10 mai 2008 prin ordinul Regelui Mihai I. Medalia se acordă membrilor merituoşi ai Casei Regale sau colaboratorilor de peste cinci ani ai acesteia, din toată ţara şi din străinătate. Medalia poate fi oferită, de asemenea, unor personalităţi din România şi din lume.