Confidenţialitate

Ce sunt malformațiile congenitale și ce anume le cauzează

Anomaliile congenitale sau malformațiile congenitale sunt definite ca anomalii structurale sau funcționale (de exemplu, tulburări metabolice) care apar în timpul vieții intrauterine și pot fi identificate prenatal, la naștere sau mai târziu în viață.

Deși aproximativ 50% din totalul anomaliilor congenitale nu pot fi legate de o anumită cauză, există anumiți factori de risc.

Organizația Mondială a Sănătății estimează că aproximativ 94% din anomaliile congenitale severe apar in familiile cu venituri mici și medii, în cazul în care femeile de regulă nu au acces la suficiente alimente, sau au un risc crescut de expunere la agenți infecțioșii sau alcool.

Vârsta avansată a mamei crește riscul de anomalii cromozomiale, precum a sindromului Down.

Infecțiile materne, cum ar fi sifilisul sau rubeola sunt o cauză semnificativă de anomalii congenitale. De aceea, vaccinarea pentru rubeolă, de exemplu, joacă un rol important în prevenția acestor malformații.

Deficitul de iod, de acid folic, obezitatea și diabetul zaharat pot fi asociate cu apariția anumitor anomalii congenitale. De exemplu, insuficiența acid folic creste riscul de a avea un copil cu un defect al sistemului nervos. De asemenea, excesul de vitamina A poate afecta dezvoltarea normală a unui embrion sau fetus.

Atenție la expunerea la anumite pesticide și alte substanțe chimice, precum și  la anumite medicamente, alcool, tutun, droguri psihoactive și radiații în timpul sarcinii.

Prevenirea primară a anomaliilor congenitale include îmbunătățirea regimului alimentar a femeilor de-a lungul anilor lor de reproducere, asigurarea unui aport alimentar adecvat de vitamine și minerale, precum și de acid folic în special, prin suplimente orale zilnice sau îmbunătățirea alimentelor de bază, cum ar fi făina de grâu sau de porumb. Este important și controlul diabetului gestational.

A se evita expunerea la substanțe periculoase precum metalele grele sau pesticide, în timpul sarcinii. Și mai mult, orice medic trebuie să se asigure că orice expunere a femeilor gravide la medicamente sau investigații medicale  este justificată.