Confidenţialitate

Ce se verifică la ITP și când se face aceasta (P)

ITP înseamnă Inspecția Tehnică Periodică și se referă la le o verificare ce trebuie efectuată cu regularitate pentru orice tip de autovehicul, începând cu prima înmatriculare și până la retragerea din circulație.

Înainte de a explica mai amănunțit în ce constă ITP-ul și când trebuie efectuat, ținem să precizăm că această verificare nu trebuie confundată cu revizia periodică a mașinii. În timp ce revizia este opțională dar recomandată, ITP-ul este obligatoriu, iar neefectuarea sa la timp te poate lăsa fără certificatul de înmatriculare.

Acum, că am lămurit acest detaliu, e timpul să intrăm mai profund în subiect.

Unde se face ITP-ul

Pentru a face verificarea ITP a mașinii tale trebuie să te adresezi unor stații sau service-uri autorizate de Registrul Auto Român (RAR), care dispun de echipamentele necesare.

Avizul de la RAR se obține pe baza unei evaluări amănunțite, iar activitatea acestor stații sau ateliere este permanent monitorizată de această autoritate.

Așadar, poți merge la orice stație ITP autorizată RAR, cu excepția inspecției necesare pentru înmatricularea autovehiculului. În acest caz, este obligatoriu să mergi la o stație de verificare a RAR. De asemenea, tot aici trebuie să mergi în cazul nefericit în care ți s-a reținut certificatul de înmatriculare după ce ai fost prins circulând cu ITP-ul expirat.

De această dată, trebuie să apelezi la o platformă de remorcare, pentru că odată cu reținerea certificatului de înmatriculare, autovehiculul nu mai poate circula pe drumurile publice decât după efectuarea inspecției tehnice periodice.

În ce constă ITP-ul

Cu ocazia inspecției tehnice periodice, se verifică documentele și starea tehnică a autovehiculului, fiind efectuate totodată și mai multe teste pentru măsurarea unor parametri de funcționare.

Mai întâi, inspectorii vor verifica dacă seria mașinii corespunde cu cea înscrisă în cartea de identitate și în certificatul de înmatriculare. Dacă totul este în regulă, se trece la testarea emisiilor de noxe și a eficienței sistemului de frânare.

Totodată, sunt testate elementele de articulație – care nu ar trebuie să aibă joc – și se verifică buna funcționare a sistemului de iluminare.

Mașina va fi evaluată și la exterior, pentru a se verifica dacă parbrizul nu prezintă crăpături, dacă elementele de caroserie nu sunt mâncate de rugină și dacă nu au fost modificate. De asemenea, se are în vedere  starea anvelopelor, culoarea mașinii – care trebuie să corespundă cu cea trecută în certificatul de înmatriculare – și eventuale modificări neomologate.

Dacă vreunul din aspectele menționate nu se încadrează în paramentrii  optimi, autovehiculul în cauză va fi respins la ITP, iar proprietarul  va avea la dispoziție o anumită perioadă pentru remedierea problemelor constatate. Va urma o nouă inspecție, în cadrul căreia va fi repetată întreaga procedură.

Când se face ITP-ul

Cum spuneam, o primă inspecție tehnică a autovehiculului se face la RAR înainte de eliberarea certificatului de înmatriculare, pentru a se stabili dacă mașina îndeplinește toate condițiile pentru a circula pe drumurile publice.

În cazul mașinilor noi, primul ITP după înmatriculare trebuie efectuat la 3 ani de la data fabricației, după care perioada se reduce la doi ani, până când mașina ajunge la o vechime de 12 ani. Deținătorii mașinilor mai vechi de 12 ani sunt obligați să efectueze ITP-ul anual.

Pentru vehiculele de transport persoane cu mai mult de 8 locuri pe scaune, ITP-ul se efectuează o dată la 6 luni, aceeași perioadă fiind prevăzută și în cazul taxiurilor, al autovehiculelor de școală și al mașinilor oferite spre închiriere.

Motocicletele, mopedele, triciclurile și cvadriciclurile trebuie să treacă pe la stațiile ITP  o dată la doi ani, în timp ce autovehiculele de transport marfă se verifică anual.

Dacă vrei ca mașina ta să treacă ITP-ul fără emoții, programează revizia periodică înaintea acestei verificări obligatorii sau treci mai întâi pe la service, în cazul în care ceva nu este în regulă cu autovehiculul tău.

Foto: pixabay.com