Confidenţialitate

Ce proiecte de legi sunt acum în Parlament privind abuzul domestic

Proiecte de legi menite să protejeze victimele abuzului în familie au stat ani de zile pe masa unor, ministere sau au fost plimbate prin Parlament.

Guvernul se laudă că agresorii vor fi supravegheați cu brătări de monitorizare, însă nici măcar nu au fost scrise legile în acest sens.

Între timp, de când Europa FM a început această campanie de constientizare privind abuzul domestic, în Senat a fost adoptat tacit un proiect legislativ care permite autorităților să se sesizeze din oficiu în cazul violențelor domestice, iar agresorul să răspundă penal, chiar dacă victima se împacă cu agresorul:

 

Un proiect de lege care să ajute concret victimele, prin puteri sporite acordate polițiștilor când sunt chemați să intervină în cazul unui abuz domestic a stat 3 ani pe masa ministerului muncii, și abia la sfârșitul anului trecut a fost adoptat de urgență în prima ședință de Guvern a premierului Dăncilă.

S-a întâmplat sub presiunea mediatică a unui caz șocant în care mama a doi copii, directoarea unei grădinite din București a fost înjunghiată mortal de fostul soț.

Proiectul este abia la Senat, in calitate de primă cameră sesizată și traseul in parlament va fi lung, si prin comisii unde poate fi modificat.

Însă deocamdată, principala schimbare ar fi în avantajul victimelor. S-ar acorda  puteri sporite politiștilor, spune Andreea Braga de la Centrul Filia, un ONG care lupta pentru drepturile femeilor abuzate:

Ordin de protecție provizoriu care să poată fi emis de polițist pe loc. Imediat de la constatarea faptului de violență, pe baza unui chestionar de valoare a riscului. Nu subiectiv de polițist, pur și simplu în funcție de anumite dovezi de la fața locului să bifeze și să înțeleagă că victima se află în fața unui risc ridicat. Și atunci să poată să fie emis acest ordin de protecție provizoriu pentru 24 de ore până când un procuror trebuie să confirme acest ordin de protecție provizoriu.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Potrivit unor modificări ale codului penal încă de anul trecut, ar fi trebuie ca unii infractori să poarte brătări de monitorizare, dar deocamdată nu s-au scris normele de aplicare. Și nici nu este clar cine ar trebuie să o facă. La solicitarea Europa FM, ministerul de interne precizează că ministerul justitiei ar trebui să o facă din moment ce tine de modificari ale codului penal. La rândul său ministerul justitiei să pune că citez: procedura operationala de aplicare a sistemelor de supraveghere electronica la distanta se va stabili prin decizia directorului administratiei nat a penitenciarelor.

Brătările de monitorizare, deși încă ne cumpărate vor fi folosite și în cazul agresorilor violenței domestice în anumite situații, spunea purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu:

Agresorul trebuie să fi fost obligat să păstreze o distanță minimă determinată față de victimă, față de copiii acesteia sau față de rudele acesteia ori față de reședința, locul de muncă sau unitatea de învățământ a persoanei protejate. Agresorului trebuie să-i fi fost interzis a se deplasa în anumite localități sau zone determinate pe care persoana protejată le frecventează ori le vizitează periodic. Așadar dacă sunt aceste condiții îndeplinite va fi obligat agresorul să poarte un sistem electronic de supraveghere.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Între timp, de când Europa FM a început această campanie de constientizare privind abuzul domestic, în Senat a fost adoptat tacit un proiect legislativ care permite autorităților să se sesizeze din oficiu în cazul violențelor domestice, iar agresorul să răspundă penal, chiar dacă victima se împacă cu sotul său agresor, crezând și sperând că nu se vor mai repeta abuzurile.  

Camera Deputaților este for decizional în acest caz.