Confidenţialitate

Polițist: „Legea nu ne permite să luăm agresorul din casă sau să intrăm în locuință, chiar dacă victima apelează la 112”

Femeile abuzate de soț sunt fără apărare, chiar dacă sună la poliție.

Oamenii legii nu au voie să intre în locuințe dacă unul dintre soți nu este de acord, deși au fost chemați în ajutor de victimă.

În plus, și dacă obțin ordin de protecție in instanță, legea nu le protejează îndeajuns pe victime.

Agresorii care încalcă ordinele de restricție riscă doar închisoarea de la o lună la un an- dacă sunt prinsi asupra faptei:

În momentul în care cineva, chiar victima speriată reușește să sune la 112 in timpul unei agresiuni, echipajul de poliție ajuns la fața locului, nu are voie să intre în casă decât dacă i se cere acest lucru.

Femeile sunt speriate pentru că sunt cu agresorul său de față atunci când vine poliția, care nu poate constata pe loc dacă a avut loc o violență, povesteste inspectorul de politie Rezmives Benjamin de la sectia 11, biroul Omoruri.

„În multe cazuri, în momentul în care agentul ajunge la fața locului, chiar dacă victima a apelat serviciul 112, iar soțul este în aceeași casă și el nu permite accesul poliției în domiciliul lui, noi nu avem cum să intervenim în domiciliu. Iar acolo se poate întâmpla orice. S-ar putea să ne deschidă ușa, iar totul să fie bine și frumos. Victima a zâmbit, din frica soțului. Noi dacă nu constatăm nicio infracțiune flagrantă, noi nu putem lua nicio măsură. Legitimăm persoanele în cauză, îi îndemnăm să depună o plângere și îi îndrumăm pentru obținerea unui ordin de protecție.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Dintre cele 15.000 de plângeri depuse anul trecut de femei agresate de soți sau parteneri, aproape jumătate au fost retrase.

Majoritatea de frică – femeile cred în scuzele soțului și speră că nu se va repeta palma dată prima oară.

Dar, experiența spune că incidentele violente tind să se repete și comportamentul agresorului să nu se schimbe vreodată. Ba din contră- pumnii furioși pot chiar să curme vieți.

„O victimă depune plângere la noi la secție pentru violență în familie și se întocmește dosar. Polițistul administrează probe la dosar, după care dânsa vine peste o lună de zile și își retrage plângerea. Soțul ce va spune? Păi dacă m-a iertat o dată, mă va ierta și a doua oară. Și va continua cu agresiunile. Doamna va veni peste o lună și jumătate și ne va spune din nou că a fost agresată fizic. Din nou va depune o plângere penală. (…) Retragerea plângerii înlărură caracterul penal, iar atunci dosarul se va clasa.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În situațiile în care femeile nu și-au retras plangerile și au obținut în instanță ordin de protecție, iar soțul agresor nu are voie sa se apropie la 200 de metri de ele sau de copii lor, nimic nu îi oprește pe parteneri să le urmarească și să le rănească.

Nu sunt suficienti politisti care să urmărească agresori deși potrivit legii, politiștii au îndatorirea să supravegheze modul în care se respectă hotararea și să sesizeze organele de urmarire penală în caz de sustragere de le executare.

Când ordinul este emis, instanta il trimite la locul de muncă al victimei, și la scoala copiilor, daca este cazul, pentru ca agresorul sa nu aiba voie sa se apropie.

Ce ar trebui să facă o victimă a abuzului domestic, dacă este în pericol iminent, ne spune  inspectorul de politie Rezmives Benjamin de la sectia 11, biroul Omoruri.

„Iar în momentul în care ea sesizează prin 112, să spună clar: Sunt victimă a violenței în familie, am ordin de protecție în vigoare, soțul meu a încălcat ordinul de protecție. Agenții de siguranță publică vor ajunge mult mai repede la fața locului. (…) Dacă ajunge poliția și îl vede la 100 de metri sau l-a sunat sau a sunat-o sau i-a dat mesaje sau pe whatsapp sau a venit la locul de muncă sau la școală.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În 2017 au fost date 3000 de ordine de protectie, dintre care o treime au fost incalcate si s-au deschis dosare penale.

Pedeapsa este inchisoare de la o luna la un an, daca este prins agresorul ca a incalcat ordinul de protectie.