Confidenţialitate

Legea care protejează femeile agresate în familie a fost aprobată de parlamentari

După ani de zile în care femeile au fost bătute și chiar omorâte în bătaie de parteneri agresori, în sfârșit au fost aprobate în Parlament modificările propuse legii care să protejeze aceste femei.

La proiect au lucrat ani de zile mai multe ONG-uri.

Europa FM a sprijinit proiectul de modificare a legii privind violența domestică, pentru a proteja femeile abuzate în familie, prin campania STIRILOR EUROPA FM,  A XI Poruncă, Să nu ridici mâna, desfășurată în luna martie.

Concret, poliția va putea da acum ordin de restricție pe loc, în momentul în care autoritățile sunt chemate să intervină, dacă se constată că unul dintre soți este abuzator. Astfel, agresorul va fi separat de victima imediat. Este o victorie la care femeile abuzate de parteneri visau de multă vreme.

Acum legea trebuie promulgată de șeful statului pentru a intra în vigoare.

În România, anul trecut 46 de femei au fost omorâte în bătaie de soți sau partenerii de viață. Alte 15.000 de femei au avut curaj să depună plângere la politie.

Situația gravă a fost readusă în discuție în luna februarie când o tânără mamă a fost înjunghiată mortal de fostul soț, în fața grădiniței la care lucra. Asta deși, bărbatul  NU avea voie să se apropie de ea pentru că avea ordin de restricție.

După 4 ani în care au colaborat ONG-uri în domeniu, cu instituții publice și cetățeni de rând, a fost aprobat Proiectul de modificare legislativă privind violenta domestică.

După ce președintele Klaus Iohannis ca promulga legea, polițiștii vor putea întocmi pe loc un ordin de restricție în acele cazuri  la care sunt chemați de urgență și se dovedește că un partener este agresiv, iar familia pusă în pericol.

Andreea Bragă, de la Centrul Filia, unul dintre ONG-urile care a lucrat la elaborarea modificărilor legislației.

Imediat, agresorul va fi îndepărtat din locuință, și va fi obligat să stea la o distanță de 200 de metri, așa cum e prevăzut în lege acum, (n.red prin acel ordin de restricție care să dă de obicei în instanță în cel mult 48 de ore ) Este necesar pentru că în prezent sunt multe situații în care poliția se deplasează la fața locului și nu poate interveni în cazuri  de violență în familie pentru că nu exista legislația. 

Victima nu va mai fi nevoită să umble prin tribunale după ordine de restrictie, pentru că se vor da automat, acolo unde va fi cazul. Până acum, ordinul era obținut în cel mult 48 de ore.

Poliția se va ocupa de mai departe, iar ulterior dosarul va pleca către instanță pentru a fi eliberat  (dacă e cazul) direct un ordin de protecție pentru 6 luni, așa cum se întâmplă în prezent. Deja începe procesul de elaborare a legislatiei secundare, adică la normele de aplicare. Cei de la IGPR, de la Agenția Națională a Egalității de Șanse 

Europa FM a sprijinit proiectul de modificare a legii privind violența domestică, pentru a proteja femeiel abuzate de soți, prin campania ȘTIRILOR EUROPA FM, A XI Poruncă, Să nu ridici mâna, desfășurată în luna martie.