Confidenţialitate

Violența domestică: Cum să recunoști un agresor?

Astăzi facem un portret al agresorului, al bărbatului care îşi loveşte soţia sau iubita. Un om nu se naşte agresiv, însă poate deveni violent de-a lungul vieții. Principalul motiv: violența (în familie) naște violență.

Un om poate deveni agresiv pe parcursul vieții. La ce să fim atenți și cum reperăm un posibil agresor?

Comportamentul îl tradează: este o persoană care crede că i se cuvinte orice, într-o discuție mereu celălalt e de vină, are o nevoie mare de control și nu trebuie neapărat să se manifeste violent în public.

La emisiunea România în Direct, la Europa FM, Moise Guran a stat de vorbă cu un agresor. Un bărbat care a recunoscut că și-a lovit soția.

“Avea gura mare şi niciodată un argument. Începuse să mă și jignească, chiar de față cu prietenii. În momentul în care tensiunea a atins cote maxime și am întrebat-o de ce nu a făcut lucrul respectiv, după 9 ani de căsnicie și multe discuții, mi-a răspuns: pentru că nu am vrut eu. Și atunci mi-am pierdut cumpătul și am lovit-o cu piciorul în fund”, mărturisește ascultătorul.

Instanțele pot decide ca agresorii să urmeze consiliere psihologică și reintegrare socială destinate agresorilor familiali. În toată țara, in 2016 erau doar 2 astfel de centre. Nici nu avem nevoie de mai multe, pentru că instanța nu poate obliga agresorul să facă această consiliere psihologică, fără consimțământul său.

Practic, statul îl lasă pe agresor să decidă dacă are sau nu nevoie de ajuor psihologic.

Pentru inființarea acestor centre, guvernul a alocat aproximativ 1.000.000 RON.

În Alba Iulia, la Cugir, exista un astfel de centru de zi, unde agresorii nu locuiesc, ci doar vin pentru consiliere. Însă procesul e de durată și agresorii pot decide și să oprească vizitele la centru, spune Carmen Sulincean, de la acest Centru din Cugir.

“Potrivit legii, un agresor familial este agresor doar cu consimțământul său. Dacă el nu vrea să mai participe la ședinte de consiliere, și hotărește să se sisteze serviciile de consiliere, in baza cererii lui, se sisteaza serviciile.

Din 2007 până în prezent au călcat pragul instituției doar 14 agresori.