Confidenţialitate

Ce este și cum se tratează sindromul canalului carpian

Încheietura mâinii este o zonă importantă la nivelul căreia se găsesc numeroase elemente cu rol în mișcarile complexe pe care le efectuăm.

Aici există un mic spațiu, numit canal carpian, prin care trec tendoanele mușchilor și un nerv important numit nervul median.

Sindromul canalului carpian este o afecțiune ce interesează această regiune a mâinii, iar medicul Iris Popa, chirurg chirurgie palstică, estetică și microchirurgie reconstructivă ne oferă mai multe detalii.

Sindromul canalului carpian reprezintă compresia nervului median la nivelul articulaţiei pumnului. Dintre diversele sindroame de compresie nervoasa întâlnite la nivelul membrului superior, sindromul canalului carpian este cel mai frecvent intalnit in practica.

Există o serie de afecţiuni care se pot asocia cu sindrom de canal carpian: artrita reumatoidă, acromegalia, guta, mielomul multiplu, diabetul zaharat, diverse tumori, adenopatii,traumatisme ale antebratului si mainii sau anomalii anatomice.

Manifestarile cele mai frecvente constau în tulburări de sensibilitate la nivelul primelor trei degete și durere la nivelul pumnului si antebratului urmata de slabiciunea musculaturii mainii. În fazele avansate afecțiunea evolueaza pana la atrofia musculaturii tenariene.

Pentru confirmarea diagnosticului sunt necesare explorari electrofiziologice cum ar fi electromiografia si timpul de conducere nervoasa.”

Cum se tratează sindromul canalului carpian?

„Tratamentul initial este de tip conservator si implica imobilizarea pe atela pentru 4 saptamani asociata cu antiinflamatorii nesteroidiene cel putin 10 zile. In anumite situatii se pot utiliza infiltratii cu corticosteroizi in canalul carpian.

Tratamentul chirurgical se va aplica in acele cazuri in care prin tratament conservator,  aplicat in fazele initiale ale bolii, nu s-a obtinut ameliorare.  Acesta consta în eliberarea  nervului median la nivelul canalului carpian; interventia se realizeaza sub anestezie locoregionala sau generala(daca este cazul), necesita o internare de cateva zile, iar firele de sutura se extrag la 2 saptamini postoperator.

In majoritatea cazurilor se asociaza fiziokinetoterapia postoperatorie.

De multe ori sindromul de canal carpian poate exista concomitent la ambele maini in diverse faze ale evolutiei. Diagnosticarea acestuia trebuie facuta precoce pentru  a preveni o evolutie ireversibila cu atrofia musculaturii si consecutiv scaderea capacitatii functionale a mainii.”, spune Dr. Iris Popa.