Plămânii sunt organe esențiale pentru viața noastră. Sunt formați dintr-un sistem de tuburi ramificate, de la unele mai mari, până la unele foarte mici, așezate sub forma unor saci – alveolele. La nivelul lor au loc schimburile de gaze respiratorii, dioxidul de carbon va fi expirat, iar oxigenul trece în sânge pentru a ajunge apoi la nivelul celulelor din întreg organismul.
Bronhopneumopatia obstructivă cronică, prescurtată BPOC, este o boală pulmonară cronică de care suferă peste 1 milion de romani. Tara noastra ocupa locul 3 in Europa privind mortalitatea prin BPOC la barbați – categorie mai predispusa acestei boli – si doar 200.000 dintre acesti pacienti primesc tratamentul adecvat.
BPOC-ul are la bază două afecțiuni: bronșita cronică și emfizemul. Bronșita cronică reprezintă inflamarea și îngustarea progresivă a căilor respiratorii. Acestea vor produce mai mult mucus, care îngreunează și blochează fluxul de aer. În emfizem, pereții dintre alveole se distrug și se formează bule mari de aer. Efortul respiratorpentru a goli și a umple cu aer aceste spații este mult mai mare. Aerul este reținut în plămâni și respirația se scurtează.
Una dintre principalele cauze ale BPOC-ului este fumatul, chiar și fumatul pasiv. Boala se manifestă prin episoade repetate de tuse cronică cu expectorație. Pe măsură ce evoluează, apare setea de aer, numită medical dispnee, ceea ce demonstrează că plămânii nu mai fac față nici măcar eforturilor obișnuite. Cu timpul, apar și complicații din partea inimii.
Boala trebuie suspectata la toti fumatorii care acuza lipsa de aer la eforturi moderate.
Solicitați un consult medical de specialitate. Capacitatea respiratorie este evaluată cu ajutorul unui aparat, procedură simplă care poartă numele de spirometrie.
Bronhopneumopatia obstructiva cronica nu poate fi vindecata, dar poate fi ameliorata si tinuta sub control, prin urmare, depistarea precoce a bolii este foarte importanta.