Confidenţialitate

CE a publicat lista neagră a paradisurilor fiscale

Comisia Europeană a publicat lista neagră a paradisurilor fiscale – state în care cetățenii bogați își pot ascunde banii fără a risca să fie descoperiți.

Printre țările europene care figurează pe această listă se numără Andorra și Liechtenstein.

Suprinzător, Elveția nu mai apare pe lista neagră – după ce a făcut pași importanți pentru transparentizarea serviciilor bancare.

 

Lista neagră, publicată pe site-ul Comisiei Europene, cuprinde 30 de țări de pe mai multe continente.

Executivul de la Bruxelles speră cA statele care se regăsesc pe această listă să se alinieze la standardele internaționale, mai ales în privința schimbului de informații, pentru a lupta împotriva evaziunii fiscale.

Printre statele europene considerate paradisuri fiscale se numără Andorra, Liechtenstein și Monaco, iar din Africa sunt menționate Liberia, Mauritius și insulele Seychelles.

Și pe teritorul Asiei se regăsesc paradisuri fiscale: Hong-Kong sau Maldive, iar pe continentul american Bahamas, Insulele Cayman și Barbados.

Chiar dacă până de curând era văzută ca un paradis fiscal, Elveția a fost eliminată de pe listă.

În luna martie, Țara Cantoanelor și UE au ajuns la un acord care prevede furnizarea de informatii privind conturile detinute de rezidentii statelor membre in Elvetia. Măsura întră în vigoare în anul 2018 și are rolul de a combate evaziunea fiscală.