Confidenţialitate

CCR a admis sesizarea Avocatului Poporului pe OUG privind alegerile anticipate (AUDIO)

Ordonanţa de urgenţă pentru alegerile anticipate, adoptată de Guvernul Orban cu o zi înainte de a fi demis prin moţiune de cenzură, a fost respinsă de Curtea Constituțională.

Una dintre consecinte: alegerile anticipate nu vor putea fi organizate înainte de luna august.

Curtea Constituțională a constatat că ordonanța de urgență pentru organizarea alegerilor anticipate ar fi modificat într-un mod esențial legea electorală- ceea ce nu stă în puterea Guvernului să facă.

Totodată, CCR spune că prevederea din OUG care ar fi permis alegătorului să voteze în orice secție de votare, indiferent de une are domiciliu încalcă Legea fundamentală.

Mai mult, judecătorii constituționali sunt de părere în cazul în care alegerile locale ar fi fost organizate simultan cu anticipatele s-ar fi încalcat dreptul de vot al cetățeanului, deoarece îl pune în situația de a parcurge o procedură de vot greoaie.

Politologul Cristian Pârvulescu este de părere că decizia Curții face aproape imposibilă organizarea alegerilor înainte de termen, adică în luna noiembrie:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ordonanța de urgență fusese atacată la CCR de Avocatul Poporului.

Renate Weber a invocat faptul că modalitatea de desfăşurare a alegerilor pentru Parlament nu poate fi legiferată prin OUG, ci ar trebui decisă de Parlament.