Confidenţialitate

Cazul lui Patrick Ekeng: Medicul Mihaela Duță nu l-a resuscitat deloc pe fotbalist

Dezvăluiri șocante în cazul fotbalistului Patrick Ekeng. Procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul București susțin că medicul Mihaela Duţă de la Ambulanța Puls nu a făcut nicio manevră de resuscitare, nici când l-a preluat pe Patrick Ekeng de pe teren şi nici în ambulanţă.

Medicul a fost pus sub urmărire penală pentru ucidere din culpă.

Procurorii spun că medicul trebuia să-l resusciteze pentru că era în fibrilaţie ventriculară.

Mai mult, anchetatorii precizează că, ”prin inacțiunea sa nejustificată”, doctorița Mihaela Duță a anulat orice şanse de supravieţuire a fotbalistului.

Raportul medico-legal arată că moartea lui Patrick Ekeng a survenit în urma unei fibrilaţii ventriculare.

Procurorii susțin că medicul Mihaela Duţă nu a evaluat complet starea lui Patrick Ekeng, nu a iniţiat şi nu a dispus iniţierea vreunei manevre de resuscitare. Doar a fost urcat în ambulanţă şi transportat la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Capitală, aflat în apropierea stadionului Dinamo.

“Mai mult decât atât, deşi pe parcursul transportului, ca urmare a instalării defibrilatorului aflat în dotarea ambulanţei, a fost confirmată fibrilaţia ventriculară în care se afla pacientul Patrick Ekeng, medicul Duţă Elena-Mihaiela nu a iniţiat nici de această dată manevre de resuscitare potrivit protocoalelor medicale aplicabile în cazul intervenţiei medicale de urgenţă, asigurând doar predarea acestuia către Unitatea de  primiri urgenţe a spitalului unde, în ciuda manevrelor de resuscitare iniţiate, nu s-a mai putut asigura supravieţuirea pacientului”, spun procurorii.

Practic, anchetatorii au ajuns la concluzia că fotbalistul Patrick Ekeng ar fi putut fi salvat, în pofida problemelor de sănătate, dacă era resuscitat şi dacă primea îngrijiri medicale la timp.  Mihaela Duţă, specialist în medicină de urgenţă, este cea care a condus echipa medicală de pe ambulanţa Puls cu care a fost transportat fotbalistul lui Dinamo.

Camerunezul în vârstă de 26 de ani a murit pe 6 mai, după ce a suferit un şoc cardiogen şi s-a prăbuşit pe teren în minutul 69 al partidei Dinamo – Viitorul, la doar şapte minute după ce intrase pe teren.

Jucătorul a fost dus cu o ambulanţă Puls la Spitalul Floreasca, unde a fost resuscitat aproximativ o oră şi 30 de minute, însă nu a mai putut fi salvat.

Ulterior, medicii legişti au constatat că fobalistul prezenta mai multe “aspecte patologice”, printre care cord mărit şi multiple anomalii coronariene.

Anomaliile descoperite sunt de origine genetică “predominante la sexul masculin şi la rasa neagră”. Potrivit sursei citate, în 95 la sută dintre situaţii, aceste anomalii pot fi depistate la un control mai amănunţit.