Câți dintre “teroriștii” României sunt condamnați pentru faptele de care sunt acuzați

 

   În ultimii ani, mai mulți români au fost suspectați de ”terorism” pe teritoriul României.

Unii dintre ei au fost condamnați pentru cu totul alte infracțiuni , în timp ce alții au fost internați în spitale de Psihiatrie.

Dragos Ciupercescu a fost primul român condamnat pentru acte de terorism, în anul 2007.

Fost caporal, el a detonat pe trotuarul din fața liceului “Jean Monnet” din București una dintre grenadele sustrase din Unitatea Militară unde lucrase.    Cateva zile mai tarziu, a mai amplasat o grenada in parcul Cismigiu, iar la scurt timp a fost prins.

În 2013, Oliver Stan a încercat să detoneze o bombă într-o sala de curs a Facultatii de Electronica din Iasi.  El le-a spus anchetatorilor că a făcut acest lucru, cităm, ”ca să vină televiziunile”.

Din arest a fost dus la Spitalul de Psihiatrie “Socola”. Expertiza a arătat că acesta nu avea discernământ în momentul atacului.

Beke Istvan Attila, cetățean român de etnie maghiară, a fost arestat de DIICOT fiind bănuit de terorism.  Anchetatorii susțineau că ar fi vrut să facă o bombă cu patru sute de petarde – pe care să o detoneze pe 1 decembrie 2015, la Târgu Secuiesc, la festivitățile de 1 Decembrie.

Pe 7 aprilie, anul acesta, Curtea de Apel București l-a condamnat la 11 luni de închisoare pentru…. operaţiuni cu articole pirotehnice.  A fost achitat însă pentru tentativă de atentat.

Un alt cetățean român bănuit de terorism este Luigi Boicea, un tânăr în vârstă de 17 ani din Craiova, acuzat de propagandă jihadistă.

El a fost condamnat, în primă instanță, la trei ani și patru luni de închisoare pentru   promovarea unui mesaj prin propagandă …. în scopul comiterii unui act de terorism.

În prezent, încă se află în arest preventiv, unde așteaptă decizia finală a judecătorilor – programată pentru luna viitoare.


Teroristul ”Ibrahim” din Argeș

Bărbatul în vârstă de 39 de ani din Argeș, bănuit de legături cu grupări teroriste, cere să fie eliberat din arestul preventiv.

El e bănuit că a folosit numele ”Ibrahim” pentru a face propagandă teroristă. În plus, ar fi plănuit un atentat la o bază militară din România.

Bărbatul neagă că ar fi cules informații despre baza americană și susține că ar fi mers la Constanța pentru a strânge bani în vederea construirii unei moschei la Pitești.    În plus, el susține că este victima unei înscenări.

Potrivit DIICOT, începând cu luna noiembrie 2016, bărbatul, folosind numele “Ibrahim”, a utilizat pe o rețea de socializare mai multe conturi personale, prin intermediul cărora a postat și distribuit fotografii cu sigla grupării teroriste DAESH, precum și înregistrări cu atacuri ale acesteia și execuții, prin decapitare și împușcare, cu intenția de a le face cunoscute și de a determina câștigarea de noi adepți capabili să recurgă la săvârșirea aceluiași gen de fapte precum cele a căror promovare prin propagandă a realizat-o.

Anchetatorii susțin că el avea legături cu membrii unei mișcări salafiste și pro-jihadiste din Franța, pe care îi numea “frații din Toulouse”, pentru care ar fi încercat să culeagă informații despre bazele militare din România unde sunt dislocate forțe ale armatei americane.

În primăvara anului 2015, Ionuț Cătălin Bălan s-a deplasat în zona aeroportului Mihail Kogălniceanu și a bazei militare americane, observând cu atenție căile și punctele de acces în cele două obiective. Bărbatul susținea că la baza americană de la Mihail Kogălniceanu va fi “un iad pe pământ“.

Pe de altă parte, în documentele procurorilor apare înregistrarea unei convorbiri, în care Ionuț Cătălin Bălan relata faptul că se îmbrăca “ca musulmanii” și mergea în metrou, în Franța, unde striga cu voce tare “Allah Akbar!”, stârnind panică printre călători.

Conform SRI, bărbatul a intrat în atenția Serviciului în anul 2015, prezentând indicatori specifici unei persoane aflate într-o etapă avansată a procesului de autoradicalizare. Cel în cauză s-a manifestat prin activități de propagandă teroristă, derulate în mediul relațional și online, în favoarea organizației teroriste DAESH, la care și-a declarat adeziunea.

Conform procurorilor, el și-a exprimat în repetate rânduri intenția și a încercat să convingă și alte persoane de a se deplasa în Siria pentru a se alătura organizației teroriste DAESH.

 

 

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS