Confidenţialitate

Cătălin Gomboș, expert în zona Orientului Apropiat: Iranul nu are capacitățile de apărare antiaeriene pe care le-a avut Israelul la dispoziție. S-ar putea ca impactul să fie, dacă Israelul își dorește, mult mai mare | VIDEO

Uniunea Europeană și Statele Unite pregătesc o serie de sancțiuni împotriva Iranului după atacul lansat weekendul trecut asupra Israelului – primul atac asumat de Iran împotriva statului israelian. Măsurile vizează, în principal, producătorii de drone şi rachete. O eventuală escaladare a conflictului ar presupune și implicarea, din punct de vedere logistic, a Occidentului. Invitat în emisiunea „România în Direct” la Europa FM – cu Cătălin Striblea – jurnalistul și expertul în zona Orientului Apropiat, Cătălin Gomboș, afirmă că Israelul va da cu siguranță un răspuns Iranului și, într-un anumit scenariu, „consecințele ar putea fi chiar catastrofale”. Într-un alt scenariu, Israelul poate însă să aștepte și să „profite de valul de susținere și simpatie internațională de care beneficiază”, subliniază Cătălin Gomboș. 

Cătălin Gomboș: Iranul nu are capacitățile de apărare antiaeriene pe care le-a avut Israelul la dispoziție, astfel încât s-ar putea ca impactul să fie, dacă Israelul își dorește, mult mai mare

Cătălin Striblea: Am purtat o scurtă discuție înainte de a intra în direct. Ești convins că Israelul va ataca, va da un răspuns împoriva Iranului de o anumitp natură?

Cătălin Gomboș: „Cu siguranță va da un răspuns. A și spus-o clar prin diferiți reprezentanți Israelul. Problema este cât de intensă și care va fi natura acestui răspuns. Dacă va fi un atac similar cu cel lansat de Iran. În primul rând, că va fi mult mai distructiv. Iranul nu are capacitățile de apărare antiaeriene pe care le-a avut Israelul la dispoziție, n-are aliați care să doboare rachetele israeliene înainte ca acestea să-i atingă teritoriul, astfel încât s-ar putea ca impactul să fie, dacă Israelul își dorește, mult mai mare și în acel moment Iranul cu siguranță se va simți obligat să răspundă. Această logică a escaladării poate duce oriunde. Consecințele pot fi într-un anumit scenariu chiar catastrofale. Poate însă să aștepte, așa cum a fost îndemnat pentru a profita de valul de susținere și simpatie internațională de care beneficiază în acest moment, o susținere de care a mai avut parte după atacul din 7 octombrie, dar care s-a erodat din cauza modului în care poartă războiul din Gaza”.

Cătălin Gomboș: Faptul de a răspunde în forță oricărui atac este o chestiune care ține de mentalitatea adânc înrădăcinată a Israelului

Cătălin Striblea: De ce să-și complice viața Israelul? Atacul acesta al Iranului a venit după ce Israelul a omorât oficiali și ofițeri iranieni pe teritoriul Siriei, da, era un răspuns. Pare că toate părțile și-au jucat cartea internă. De ce să te complici acum să intri în ceva ce chiar poate scăpa de sub control?

Cătălin Gomboș: „Așa pare și așa spun și partenerii Israelului, că acesta poate revendica o victorie. O dublă victorie, de fapt. Pe de-o parte, a eliminat conducerea forței din zona Orientului Mijlociu – exact oamenii care se ocupau de atacurile lansate împotriva Israelului prin proxy, iar, pe de altă parte, a reușit să respingă replica iraniană și să creeze în plus și o coaliție din parteneri occidentali. Este o triplă victorie. Pe de altă parte, este și o chestiune care ține de mentalitatea adânc înrădăcinată a Israelului de a răspunde în forță oricărui atac și asta ține de condițiile în care s-a aflat Israelul de la formarea sa. Israelul este de câteva decenii într-o poziție relativ sigură, nu prea a mai avut de-a face cu actori statali. A fost Iraqul în 1991. Înainte de aceasta, ultimul conflict major a fost cel din 1973, când Israelul a fost atacat pe două fronturi”.

Cătălin Gomboș: Doctrina israeliană: să descurajeze întotdeauna orice atac, arătându-le celor care ar îndrăzni să atace Israelul că vor plăti mult mai scump decât se așteptau”

Cătălin Gomboș: „Dar, tocmai din cauza unui moment ca 1973 și al războaielor precedente și a situației în care se află Israelul – un stat mic într-o mare de arabi – doctrina israeliană a fost întotdeauna de a descuraja orice atac, arătându-le celor care ar îndrăzni să atace Israelul că vor plăti mult mai scump decât se așteptau”.

Cătălin Gomboș: Scenariul cel mai dur ar fi un atac în forță împotriva mai multor obiective din Iran

Cătălin Striblea: Adică, ar putea să trimită bombe, rachete. Sau să omoare anumiți oficiali.

Cătălin Gomboș: „În general, când oficialii israelieni zic ceva fac acest lucru. Se așteaptă să fie luați în serios. Natura răspunsului este cea mai importantă, pentru că Israelul poate să răspundă, să spună că a făcut acest lucru, dar în așa fel încât să nu încurajeze Iranul să răspundă la rândul său. Scenariul cel mai dur ar fi un atac în forță, spuneam mai devreme, împotriva mai multor obiective din Iran. Dar pot fi lovite o serie de ținte ale proxy-urilor Iranului, ale Hezbollah-ului, de exemplu, din Liban sau poate continua acea campanie pe care Israelul o poartă de ceva ani buni împotriva obiectivelor iraniene din Siria, pentru că nu s-a terminat cu oamenii kurzi în Iran odată ce au fost omorâți acei șapte ofițeri. Acesta ar fi un răspuns ceva mai limitat care să fie vândut populației. <<Uite, am ales și această opțiune militară și, în plus, pe lângă opțiunea militară am mai obținut aia, aia și aia>>. Coaliția, sancțiunile impuse pentru că în acest moment Israelul exercită și presiuni diplomatice ca statele occidentale să impună noi sancțiuni Iranului și să discute despre acest lucru”.

Cătălin Gomboș: „Occidentul a spus foarte clar că nu se va alătura Israelului într-un atac asupra Iranului”

Cătălin Striblea: Sunt curios – și asta îi întreb și pe ascultători – până unde poate susține Occidentul, adică inclusiv noi, Israelul în condițiile operațiunii din Gaza, care a dus la zeci de mii de morți? E o tulburare profundă. Toată lumea îi cere Israelului să înceteze. Israelul nu pare că încetează sau a pus o frână, nu pare că mai e cu aceeași anvergură operațiunea, dar în continuare mor oameni acolo. Deci, până unde poate veni sprijinul ăsta? Că e foarte complicat.

Cătălin Gomboș: „Până acum, sprijinul occidental a fost în sensul apărării Israelului. Am văzut că au intervenit direct mai multe armate cu unitățile pe care le aveau în zonă pentru a doborî acele drone și rachete de croaziceră. Cred că și câteva rachete balistice au fost doborâte de armatele occidentale. Pe de altă parte, Occidentul a spus foarte clar că nu se va alătura Israelului într-un atac asupra Iranului, dar aceasta este situația în momentul de față”.

Cătălin Gomboș: Hezbollah-ul – cea mai cunoscută, antrenată, finanțată și motivată ideologic de Iran – este într-un conflict vechi cu Israelul

Cătălin Striblea: Întreabă cineva cum se pot război două state care nu sunt vecine?

Cătălin Gomboș: „În primul rând, este un război care se poartă deja de mai bine de 10 ani. Și indirect. Acum a fost prima oară când Iranul a atacat asumat Israelul. Și Israelul nu a atacat până acum Iranul. Dar avem, de exemplu, toate aceste grupări proxy ale Iranului. Hezbollah-ul, care este cea mai cunoscută, antrenată, finanțată și motivată ideologic de Iran. Este într-un conflict vechi cu Israelul. Este, de altfel, singura forță arabă care a revendicat două victorii împotriva Israelului”.

Cătălin Gomboș: „Acum avem această premieră, a unui atac direct, care ar putea fi urmat de un răspuns similar al Israelului”

Cătălin Striblea: Nu e un război tipic, ca pe frontul ucrainean, ci e un război care se duce prin diverse grupări sau în diverse zone în care cele două state, tehnic, își omoară oameni.

Cătălin Gomboș: „Până acum așa s-a dus, în afara teritoriului celor două state și prin intermediul grupărilor. Acum avem această premieră, a unui atac direct, care ar putea fi urmat de un răspuns similar al Israelului și să avem un război la distanță, dar nu se poate pune problema, de exemplu, unui război clasic între două armate de infanterie, cum ziceai că se întâmplă în Ucraina”.

Urmărește întreaga emisiune „România în Direct” aici:

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: UE impune sancțiuni împotriva Iranului după atacul asupra Israelului. Principalele măsuri anunțate de președintele Consiliului European | VIDEO