Confidenţialitate

Casa copilăriei lui Nicolae Iorga | GALERIE FOTO

Nicolae Iorga (5 iunie 1871 – 27 noiembrie 1940), una dintre cele mai mari personalități ale României, s-a născut și a copilărit la Botoșani.

A lăsat o amprentă uriașă asupra istoriei țării noastre, de-a lungul vieții a fost istoric, profesor universitar, enciclopedist, poet, dramaturg, critic literar, memorialist, gazetar, publicist, om politic, cel de-al 34-lea prim-ministru sau membru titular al Academiei Române.

În casa de pe actuala stradă Nicolae Iorga, numărul 14, Botoșani, istoricul român s-a mutat în 1876, la vârsta de 5 ani, imediat după moartea tatălui.

Parte din familia istoricului

Zulnia Iorga se mută în această casă, împreună cu cei doi băieți, Nicolae și fratele lui mai mic, George.

Casa memorială Nicolae Iorga – GALERIE FOTO:

Mama istoricului a închiriat jumătate din casă, iar în cealaltă parte a casei locuia proprietăresa, văduvă și ea.

În această casă, Iorga își petrece cea mai frumoasă perioadă a copilăriei.

Pe la 1880, aici era marginea orașului, o zonă liniștită, cu multă verdeață. Copilul Iorga obișnuia să citească la umbra unui nuc bătrân. Aici a citit primele cărți, la vârsta de 6 ani.

Curtea casei lui Nicolae Iorga

Nicolae Iorga a fost un copil genial, care știa deja să citească și să scrie de la 6 ani. A urmat școala primară la Botoșani, unde și-a uimit colegii și profesorii prin cunosștințele sale vaste.

“De exemplu, în clasa a patra, învățătorul l-a rugat să-i țină locul și Nicolae Iorga spune că atunci, de la catedră, a ținut prima lecție de istorie, în fața colegilor”, a spus ghidul casei memoriale Nicolae Iorga de la Botoșani.

Ultimii doi ani de liceu i-a urmat la Iași. Încă de la o vârstă fragedă, Nicolae Iorga era o enciclopedie.

“La 15 ani, când profesorul de istorie de la Iași l-a ascultat pentru prima dată, Nicolae Iorga a vorbit timp de o oră și jumătate pe subiectul propus. Profesorul, uimit, i-a spus Felicitări, domnule Iorga, pentru dumneavoastră nu am notă.

“La limba grecă, când a fost pus să traducă, a tradus impecabil prima pagină, încât profesorul a crezut că a învățat pe de rost. L-a pus să răsfoiască toată cartea ca să se convingă că știe”, a continuat acesta.

A terminat Colegiul Național din Iași cu cea mai mare medie, la fel a trecut și examenul de Bacalaureat.

Facultatea a urmat-o la Iași. Într-un singur an, și-a dat toate examenele, iar la vârsta de 19 ani era deja licențiat, lucru unic în istoria universității.

La 23 de ani era deja profesor la Universitatea din București și a urmat cariera de profesor până spre sfârșitul vieții.

Casa, așa cum o vedem azi, a fost reconstruită în 1967.

La 27 noiembrie 1940, Nicolae Iorga a fost răpit de un grup de legionari și asasinat. A fost împușcat de 9 ori, în apropierea localității Strejnicu, într-un act de răzbunare pentru condamnarea liderului leginonar Corneliu Zelea Codreanu.

La înmormântarea sa, istoricul francez Henri Focillon l-a numit pe Iorga „una dintre personalitățile legendare plantate, pentru eternitate, în pământul unei țări și în istoria inteligenței umane”.

Plăcuța de înmatriculare a mașinii folosite de legionari la răpirea lui Nicolae Iorga, la 27 noimebrie 1940.

Foto: Lavinia Dragomir