Confidenţialitate

Cultura Cucuteni, una dintre cele mai rafinate culturi preistorice | GALERIE FOTO

Civilizația Cucuteni, una dintre cele mai vechi și mai rafinate culturi preistorice din Europa, a trăit în perioada neolitică târzie, în zona în care se află acum România, Republica Moldova și Ucraina.

Perioada de evoluție a acestei civilizații a avut loc în urmă cu aproximativ 5000 – 3500 de ani, înaintea erei noastre.

Muzeul de Artă Cucuteni din Piatra Neamț a luat ființă în 2005 și adăpostește cea mai importantă colecție de artă preistorică din Europa de Est, o serie impresionantă de obiecte descoperite în această regiune, care oferă o privire fascinantă asupra vieții și artei cucuteniene.

Printre piesele expuse aici se numără vase de lut decorate cu motive geometrice și zoomorfe, statuete antropomorfe și zoomorfe, bijuterii din ceramică sau piatră, precum și alte obiecte de uz cotidian.

În arta decorativă, se disting patru categorii de vase, specifice doar acestei culturi: vasele tip coroană, vasele cu suport și colonete, vasele tip horă și vasele tip binoclu.

Galerie foto:

Faima civilizației cucuteniene este dată de manifestările sale artistice, arta cucuteniană cunoscând două componente: arta decorativă și arta figurativă.

Numele acestei culturi provine de la faptul că prima descoperire a acestei civilizații a avut loc în localitatea Cucuteni, din județul Iași, în 1884.

“Cucutenienii erau oameni pașnici, se ocupau, în general, cu agricultura, cu vânătoarea și cu meșteșugurile casnice. Din rândul lor, s-a desprins o ramură distinctă de meșteri specializați în arta olăritului. Au dus această ocupație aproape de perfecțiune. Se pare că exista o adevărată școală în acest sens. Această ocupație se transmitea din generație în generație.

Alegeau cu grijă lutul, de o calitate fină, superioară. Se pare că pentru a putea modela mai ușor lutul, acesta era depozitat în camere întunecoase, la frig. Pentru a reda forma pe care o doreau, se ajutau de o precursoare a roții olarului, un fel de masă rotativă, potrivit ghidului muzeului de Artă Cucuteni din Piatra Neamț.

Arta Cucuteni nu reprezintă doar un set de piese străvechi, dar și accesul către o lume dispărută. De la frumusețea obiectelor de ceramică până la figurinele lor enigmatice, aceste opere de artă reprezintă măiestria artistică a unei civilizații dispărute, dar mai ales posibilitatea de a înțelege gândirea și spiritualitatea acelor oameni.

Foto: Lavinia Dragomir