Confidenţialitate

“Carne mâncăm doar de sărbători”

Elena, un copil care locuieşte alături de fratele şi de tatăl ei în vârstă de 67 de ani, se gândeşte la Paşti şi altfel, ştiind că sărbătorile sunt de regulă perioada în care mulţi îşi amintesc şi de cei mai săraci sau care au nevoie de ajutor. Doar că pentru ea o masă caldă şi o haină potrivită nu ajunge doar de Paşti sau Crăciun.

“Mi-ar plăcea să mănânc la şcoală cu colegii. Tata nu ştie să ne facă supă sau mâncare gătită. Carne mâncăm doar de sărbători”, mărturiseşte Elena, cu ochii umeziţi.

Povestea ei este doar una dintre sutele descoperite de fundaţia World Vision Romania, care a lansat în urmă cu o lună programul „Pâine şi Mâine”, menit să asigure unui număr de 2.500 de copii, din zonele defavorizate, o masă caldă în fiecare zi şi sprijin pentru realizarea temelor.

În ciuda sărăciei şi a lipsurilor de zi cu zi, Elena este un copil foarte vesel. Locuieşte alături de fratele şi de tatăl ei în vârstă de 67 de ani. Nu îşi aminteşte chipul mamei întrucât i-a părăsit când era încă foarte mică.
“Mai vine odată pe an să îi viziteze, dar nu stă mult”, povesteşte tatăl, care la 67 de ani se străduieşte să le ofere o viaţă decentă celor doi copii din cei 1.000 de lei, pensia de maistru profesor.

Desi este foarte mică, Elena are grijă de casă, face paturile, face curat, pregăteşte masa şi spală rufe.

Are o singură păpuşă care poartă numele mamei ei. Dar nu lipsa jucăriilor este cea care o întristează, ci posibilitatea că într-o zi nu va mai putea să-şi permită “luxul” de a merge la şcoală pentru că sunt alte îndatoriri de care trebuie să se îngrijească.

“Am o pensie, dar nu ne ajunge de la o lună la alta pentru că amândoi copiii sunt foarte bolnavi. Suferă de epilepsie. Trebuie să le cumpăr medicamente în fiecare lună în valoare de peste 600 de lei. Merg des cu ei la consultaţii. Cu cât cresc, cu atât boala avansează”, spune tatăl cu lacrimi în ochi.

Povestea este tristă şi, din păcate, nu una singulară. Pentru cei născuţi în mediul rural, viaţa de zi cu zi devine o luptă neîncetată pentru supravieţuire. În satele din România avem cea mai ridicată rata de mortalitate infantilă din Uniunea Europeană. Bolile respiratorii şi penumonia afectează 23.5% dintre copii.

Problemelor de sănătate li se adaugă şi altele, mai uşor de rezolvat în comunitate, cum ar fi foamea şi lipsa de suport pentru a învăţa.

„Trebuie să spargem cercul vicios al lipsei de viitor prin lipsa de educaţie şi să tratăm direct sursa problemelor.

Nu ne putem permite ca, din cauza sărăciei de azi, copiii care vor asigura pâinea de mâine a generațiilor viitoare să rateze șansa sa se dezvolte normal și să-și câștige traiul cu demnitate.

Copiii nu ajung la şcoală pentru că sunt flămânzi, nu au cele necesare şi nu are cine să îi susţină în demersul educaţional. Devin astfel adulţi fără pregătire, cu şanse de angajare reduse, care îşi formează familii cu aceleaşi probleme, generaţie după generaţie”, spune Daniela Buzducea, director executiv World Vision Romania.

Echipa World Vision Romania a pregătit, prin parteneriate la nivel local, condițiile pentru livrarea hranei și asigurarea suportului şcolar în cadrul unităţilor de învăţământ. Elena este doar unul dintre beneficiarii programului „Pâine şi Mâine”.

Cu un SMS la 8844 cu textul PAINE, prin intermediul unei donaţii de 2 euro, Elena ar beneficia de un prânz consistent la şcoală unde ar putea să îşi facă şi temele, iar tatăl ei ar putea cumpăra medicamente, rechizite şi alte obiecte necesare pentru educaţia copiilor, fiind ajutat în acest sens de World Vision Romania, în cadrul programului.

Pentru a atrage atenția asupra efectului sărăciei în viața copiilor și mai ales pentru a sublinia legătura cu abandonul școlar, campania pentru programul ”PÂINE și MÂINE” se desfăşoară sub sloganul „Unii copii mănâncă doar litere”.

Numărul pentru donaţii 8844 este valabil din reţelele Telekom Romania, Orange şi Vodafone Romania.

Toate informațiile privind programul de masă caldă se gasesc pe site-ul dedicat www.painesimaine.ro

copiii care mananca litere in 2016