Confidenţialitate

Temperatura resimțită a ajuns miercuri în România la 41 de grade Celsius. Ce trebuie să facem pentru a ne proteja pe caniculă | AUDIO

În sudul extrem al țării, temperatura resimțită a atins astăzi 40 de grade Celsius, ba chiar 41 de grade Celsius la Alexandria, în județul Teleorman. În zilele următoare va fi și mai cald – spun meteorologii. Iar canicula a făcut deja prima victimă, la Focșani. Așa că e nevoie să ținem cont de regulile pe care medicii le repetă în fiecare an, când temperaturile cresc.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Primul deces din cauza caniculei, raportat la Vaslui

Un bărbat din Vaslui, care urcase pe bloc să repare acoperișul, a fost găsit în stop cardio-respirator și cu arsuri solare. La puțin timp a murit.

„Cred că este prima victimă de care am luat cunoștință”, spune Alice Grasu, managerul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti Ilfov.

Citește mai multe informații aici: Un bărbat de 60 de ani din Vaslui a murit din cauza caniculei: A urcat pe bloc să repare acoperișul, deși era foarte cald și avea probleme cardiace | AUDIO

Managerul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti Ilfov: Trebuie să ne hidratăm cât mai bine

De-altfel, expunerea la temperaturi ridicate între 11:00 și 18:00 este cea mai frecventă greșeală pe care o fac mulți dintre noi, când temperaturile depășesc 37 de grade Celsius.

„Merg la plajă, se plimbă, nu poartă îmbrăcăminte adecvată, nu poartă capul acoperit și nu iau seama la indicația de a ne hidrata cât mai bine”, a mai spus managerul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti Ilfov.

Berea nu hidratează

Trebuie să știm, pe de altă parte, că berea nu hidratează.

„Berea, ca orice altă băutură alcoolică, duce la creșterea diurezei și eliminarea apei din organism în zilele caniculare accentuând deshidratarea”, a adăugat Alice Grasu, managerul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti Ilfov.

Sunt restricții de circulație pe mai multe drumuri din cauza temperaturilor ridicate, iar în trenuri sunt verificate instalațiile de climatizare.

Inspecția Muncii: Câte 2-4 litri de apă de persoană sau dușuri

Inspecția Muncii verifică, la rândul ei, că angajatorii aplică măsurile în caz de caniculă.

„Să reducă intensitatea și ritmul activităților fizice, să asigure ventilația la locurile de muncă, asigurarea de apă minerală adecvată câte 2-4 litri de persoană per schimb sau asigurarea de dușuri”, a spus Liviu Mirea de la Inspecția Muncii.

Din ce în ce în mai multe persoane aflate în locuri publice solicită ambulanța Numărul persoanelor aflate în locuri publice și care au nevoie de o ambulanță au crescut cu 30% în ultimele două zile.

E de așteptat să fie și mai mare în zilele următoare, când și temperaturile vor crește.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Peste 570 de persoane au murit în timpul pelerinajului la Mecca, din cauza căldurii | AUDIO