Confidenţialitate

Cancerul de col uterin – o afecţiune gravă care poate fi prevenită prin vaccinare

Cancerul de col uterin apare atunci când celulele din zonă își pierd funcția normală și se înmulțesc fără control. Invadează țesuturile din jur și intră în vase pentru a se împrăștia și în alte organe ale corpului, stadiu în care este foarte greu de tratat.

Statisticile sunt îngrijorătoare – în România sunt diagnosticate anual 3000 de femei care suferă de cancer de col uterin, incidența fiind de 3 ori mai mare decât în restul Europei. Se înregistrează 2000 de decese în fiecare an, România fiind pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește mortalitatea cauzată de cancerul de col uterin.

Vestea bună este că această boală gravă este una dintre puținele forme de cancer care poate fi prevenită.

Și cum putem evita mai bine apariția unei afecțiuni decât atunci când îi cunoaștem cauzele?

Studiile au demonstrat deja că anumite tulpini ale Virusului Papilloma Uman – prescurtat HPV, constituie cauza directă a cancerului de col uterin. Astfel, principala măsură de prevenire este împiedicarea infectării cu acest virus, cea mai eficientă metodă fiind vaccinarea anti HPV. Vaccinarea împreună cu testul Babeș Papanicolaou reduc riscul de cancer de col uterin cu până la 94%.

Cum se manifestă cancerul de col uterin

Colul uterin reprezintă partea inferioară a uterului. Celulele de la acest nivel pot suferi modificări severe în urma infecției cu HPV, virusul Papilloma uman și pot deveni canceroase. Astfel apare cancerul de col uterin, o afecțiune gravă care afectează anual în România 3000 de femei.

De cele mai multe ori, în stadiile inițiale cancerul de col uterin nu provoacă simptome. Pe măsură ce avansează, se pot observa sângerări anormale. Acestea apar în afara perioadelor menstruale, în special după contactul sexual. Alte semne și simptome presupun secreții abundente, dureri în zona pelvină sau dureri în timpul contactului sexual.

Aceste simptome nu sunt specifice cancerului de col uterin, observându-se de exemplu și în cazul unor infecții. De aceea, este necesară consultarea imediată a unui medic ginecolog pentru stabilirea diagnosticului.

În stadiile avansate apar anemia și scăderea marcată în greutate.

Cancerul de col uterin are un impact puternic asupra pacientelor și nediagnosticat la timp conduce la deces.

De aceea, este foarte important sa știm că această afecțiune gravă poate fi prevenită. Principala metodă este vaccinarea anti HPV. Există tulpini ale acestui virus care sunt cauze directe ale cancerului de col uterin. Evitând infecția prin vaccinare, scade riscul de apariție a cancerului. De asemenea, pentru a depista din timp leziunile care se pot transforma în cancer se recomandă efectuarea testului Babeş Papanicolaou.

Importanţa testului Babeş-Papanicolaou alături de vaccinare în prevenirea cancerului de col uterin

Testele de screening presupun diagnosticarea unei boli în stadiul în care aceasta poate fi vindecată. Testul Babeș-Papanicolaou este folosit pentru depistarea anomaliilor colului uterin și a lezunilor care pot evolua spre cancer.

Se recoltează celule de pe suprafața colului uterin printr-o manevră nedureroasă care durează câteva secunde. Celulele sunt așezate pe o lamă de sticlă și trimise către laboratorul de anatomie patologică. În urma examinării la microscop pot fi detectate celule anormale, atipice. Cu cât modificările sunt mai mari, cu atât riscul de evoluție către cancerul de col uterin este mai mare. Pot fi identificate și semnele unei infecții cu bacterii, paraziți, fungi precum Candida sau virusuri precum virusul Papilloma uman – HPV.

Atunci când rezultatele testului nu sunt normale sunt necesare și alte investigații precum aflarea tulpinii de HPV care a provocat infecția, colposcopia sau biopsia.

Testul Babeș – Papanicolaou este un test simplu, fiind o metodă bună pentru a depista precoce o schimbare la nivelul colului uterin care ar putea evolua în timp spre cancer.

România se situează pe primul loc în ceea ce privește incidența și mortalitatea prin cancer de col uterin din Uniunea Europeană. În România, la fiecare 4 ore, o femeie moare de cancer de col uterin.

Această afecțiune gravă este printre puținele forme de cancer care poate fi prevenită. Vaccinarea anti HPV împreună cu testul Babeș-Papanicolaou reduc riscul de cancer de col uterin cu până la 94%.