Camera Deputaților: Dezbatere legea offshore

Dezbatere cu scandal în comisiile Camerei Deputaților unde a fost discutată azi, din nou, legea offshore – cea care reglementează exploatațiile de gaze din Marea Neagră. Liviu Dragnea își dorește o modificare radicală a actului normativ adoptat în urmă cu doar trei luni, în vreme ce partenerii de la ALDE se opun vehement și au părăsit dezbaterile.

PSD a depus marți un set de amendamente la legea offshore cu puțin timp înainte de începerea dezbaterilor din Comisia pentru Industrii din Camera Deputaților. Potrivit unor surse politice, amendamentele au fost înmânate de Liviu Dragnea abia luni seară deputaților social-democrați.

Nici opoziția și nici măcar partenerii de guvernare ai PSD, cei de la ALDE, nu sunt de acord cu modificările propuse de Dragnea. Deputații lui Tăriceanu au părăsit lucrările comisiilor, Varujan Vosganian argumentând că această dezbatere este “o improvizaţie”, deoarece nu există o evaluare a impactului bugetar, o evaluare clară a resurselor şi nici un punct de vedere al Guvernului.

Amendamentele depuse azi de PSD schimbă fundamental legea, în sensul că mărește cuantumul taxelor și impozitelor ce trebuie plătite de companiile care ar urma să extragă gazele din Marea Neagră.

Astfel, impozitul pe veniturile suplimentare obținute din exploatările offshore a fost majorat, iar deducerea pentru investițiile realizate de operatori a fost limitată la 30% din impozitul pe veniturile suplimentare offshore.

Mai mult, amendamentele modifică substanțial procesul de autorizare a conductelor, ceea ce ar putea îngreuna realizarea proiectelor.

În plus, prevederile privind stabilitatea fiscală sunt modificate radical prin noile amendamente depuse azi de PSD.

Comisia pentru Industrii, condusă de Iulian Iancu (PSD), trebuie să dea raportul decisiv înainte de votul final în plen, programat pentru miercuri – dacă nu va interveni o nouă amânare.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS