Confidenţialitate

Cadre medicale fără mască și bând cafea, în sala de operații la Fundeni. Medicii reacționează: „Horror, inadmisibil”. „Evident trebuia să poarte mască”

O postare a unui medic care atrage atenția că într-o sală de operații de la Institutul Fundeni, în care se desfășura o intervenție chirurgicală, cel puțin una dintre membrele echipei medicale nu purta mască de protecție, a devenit virală.

Medicul Marius Uscatu a postat fotografia sâmbătă, iar de atunci, în sute de reacții, fie este jignit și umilit de critici, fie alți comentatori spun că o asemenea lipsă de respect poate justifica inclusiv infecțiile nosocomiale din spitalele de la noi.

Chirurgul a scris că este consternat mai ales de reacțiile unor colegi medici care i-au reproșat că exagerează.

Inițial, chirurgul Marius Uscatu a scris, comentând imaginea în care se vad două cadre medicale stând de vorbă, cel puțin una fără mască și bând cafea, la câțiva metri de masa de operație: „În plin transplant hepatic, o doamnă stă relaxată, fără mască, cu paharul de cafea în mână. Horror. Inadmisibil”.

Ulterior, consternat de reactiile unor chirurgi, care i-au reproșat că în loc de masca lipsă mai bine observa că cei care muncesc să facă transplanturi vin noaptea de acasă, medicul a scris că dacă aceasta este atitudinea mai bine emigrează:

„Asta este horror, eu am lucrat în multe spitale din Franța, din Belgia, din Germania, din Monaco, nicăieri nu am văzut nici măcar o secundă o persoană din întreg blocul operator nu din sala de operații ci din toate compartimentele blocului operator să stea o secundă fără mască. Dacă colegii mei medici au asemenea concepții, ce se întâmplă este horror și ne întrebăm de ce sunt atâtea infecții nosocomiale. S-a demonstrat că infecțiile nosocomiale sunt legate unu de spălarea mâinilor, de mască și de gesturi elementare de igienă.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Alți comentatori i-au luat apărarea medicului:

„Vă sugerez să le explicați celor care v-au ironizat cum este cu imunosupresia pacienților transplantati…eventual să postați niște poze cu echipe de transplant din alte țări…sunt îmbrăcați ca la NASA…La noi, purtatul mastii sub nas,intratul în sală fără boneta, băutul cafelei în sală sunt deja norme de conduită”.

L-am întrebat pe președintele Alianței Medicilor, Bogdan Tănase, chirurg, care este regula într-o sală de operații în ceea ce privește purtarea măștii:

„Evident că trebuie să poarte toată lumea mască, sunt convins că asta nu e o regulă ci mai curând excepția, eu n-am fost acolo dar nu cred că este regula să nu se poarte mască în sala de operații. Eu așa știu, cred că și în terapie intensivă se poartă măști, nu are legătură cu Covidul sau cu atât mai mult cu cât e Covidul.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Am cerut un punct de vedere și Institutului Clinic Fundeni, așteptăm un răspuns.

Citește și: Românii sub 40 de ani trebuie să meargă să-și ia pastilele de iod de la farmacii, spune Alexandru Rafila. „E posibil ca cererea să crească” | AUDIO

Foto: Digi24