Confidenţialitate

Bugetul pe 2023 merge în dezbatere la Parlament. Creșterea punctului de pensie și ajutoare pentru vârstnici, printre prevederi | AUDIO

Executivul a aprobat bugetul pentru anul viitor, care merge acum în dezbatare la Parlament. Au fost aprobate și alte măsuri: printre care și creșterea punctului de pensie cu 12,5%  de la 1 ianuarie.

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu:

„Majorarea punctului de pensie începând cu 1 ianuarie 2023 din sistemul public de pensii de la 1.586 de lei la 1.785 de lei, indexarea pensiilor militare de stat cu rata inflației, respectiv 5,1 cu rata inflației din 2021, la care se adaugă un proces suplimentar în funcție de data stabilirii drepturilor de pensie și tranșele valorice ale acestora. Majorarea indemnizației sociale minime pentru pensionari de la 1.000 de lei la 1.125 de lei.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Guvernul a aprobat și ajutoarele care vor fi acordate vârstinicilor cu pensii mici, decise în cadrul coaliției de guvernare:

„Acordarea unui ajutor financiar pensionarilor din sistemul public de pensii, pensionarilor din sistemul pensiilor militare de stat și beneficiarilor drepturilor prevăzute de legi cu caracter social (…) ale căror venituri lunare nu depășesc 3.000 de lei astfel: în cuantum de 1.000 de lei dacă nivelul veniturilor lunare este de până la 1.500 de lei, în cuantum de 800 de lei dacă nivelul veniturilor lunare este cuprins între 1.501 lei și 2.000 de lei, în cuantum de 600 de lei dacă nivelul veniturilor lunare este între 2.001 și 3.000 de lei. Ajutorul se acordă în două tranșe egale în lunile ianuarie și octombrie 2023.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Guvernul a decis și majorarea salariuluil minim brut de la 1 ianuarie la 3000 de lei  – din care 200 de lei nu vor fi impozitați, dar vor fi luați în calcul la pensie.

Potrivit proiectului aprobat joi de Guvern, bugetul pentru Ministerul Apărării va creşte la 2,5% din PIB de anul viitor, alte ministere care vor primi bani în plus fiind Agricultura, Educaţia, Afacerile Interne şi Transporturile.

Ministrul Finanţelor a menţionat şi ministerele unde alocările vor  fi mai mici:

„În ceea ce privește ministerul Energiei și Ministerul Muncii, având în vedere prevederile ordonanței 119 prin care am schimbat nivelul compensării facturilor la energie, practic banii care se alocau către ministere nu se mai alocă, ei găsindu-se în contul disponibil din contribuția de solidaritate din care se compensează facturile și astfel se explică de altfel scăderi de buget între cele două ministere.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Vă amintim, bugetul merge acum în dezbatere în Parlament. Coaliția de Guvernare vrea ca proiectul să trecă de votul aleșilor până în perioada sărbătorilor de iarnă.

Citește și: Economia României este în creștere, anunță INS, la fel și cheltuielile populației