Confidenţialitate

Nu vor fi mișcorate salariile bugetarilor, dă asigurări premierul Ciucă. Miniștrii trebuie să propună alte planuri de economisire | AUDIO

Sunt excluse tăierile  de salarii, dă asigurări premierul. Șeful guvernului recunoaște că e nevoie de economii, dar insistă că nu se ia în calcul reducerea salariilor. Declarația vine în contextul în care, săptămâna trecută, ministrul Ministrul de Finanțe declara că statul trebuie „să facă o economie” de 20 de miliarde de lei iar Ministrul Fondurilor europene spunea că se analizează trei variante, printre care revizuirea salariilor bugetarilor și reducerea numărului angajaților la stat sau creșterea impozitelor.

Sindicatele reclamă că autoritățile nu dialoghează cu ei pe această temă.

Guvernul trece pe modul „economie”. Până miercuri, miniștrii trebuie să prezinte modul în care pot face economii în fiecare minister și instituție subordonată.

Cererea a fost făcută de prim-ministrul Nicolae Ciucă, care spune că pe masă sunt mai multe variante.

Totuși, șeful guvernului promite că sunt excluse tăieri de salarii sau oprirea investițiilor, opțiuni aduse în discuție de ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș. Nu se discută nici despre creșterea taxelor, afirmă premierul Nicolae Ciucă:

„Am dat sarcină în Guvern ca orice opțiune să fie discutată, mai puțin cea de salarii și cea de investiții.”

Pe de altă parte, Bogdan Hossu, președintele Cartel Alfa, spune că sindicatele nu au fost consultate cu privire la soluțiile de economisire propuse de guvern:

„Ne avertizează pe de o parte că au nevoie de 4 miliarde de euro.

-Și în contextul acestor discuții, cu dumneavoastră s-a discutat?

Nu și ceea ce va fi ca efect este un conflict social permanent.”

Bogdan Hossu afirmă că astfel de decizii, precum concedieri în rândul angajaților de la stat sau creșterea impozitelor pentru reducerea cheltuielilor publice, vor avea ca efect scăderea nivelului de trai, scăderea producției și o colectare taxelor mai redusă a taxelor.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: Eventualele concedieri în rândul angajaților de la stat vor duce la scăderea producției, avertizează Cartel Alfa | AUDIO