Confidenţialitate

Bugetul PMB pentru 2024 nu a fost aprobat. Liberalii au votat împotriva proiectului bugetar prezentat de Nicușor Dan, iar consilierii PSD nu au fost prezenți | AUDIO

Bugetul Primăriei Generale a Bucureștiului pentru anul 2024 nu a fost aprobat. De la ședința extraordinară a consilierilor au lipsit cei de la PSD, iar liberalii au votat împotriva proiectului bugetar prezentat de primarul Nicușor Dan. Principalele nemulțumiri ale liberalilor au fost legate de faptul că proiectul nu prevede investiții majore sau că a cuprins datoriile STB și Termoenergetica.

Consilieri liberali, critici la adresa bugetului PMB: „Ce nu pot eu să înțeleg: avem bani sau nu avem bani?”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Mai serios este ca să avem un buget adevărat și o poză reală să evidențiezi în primă fază datoriile, să finanțăm, să bugetăm investițiile – așa cum le considerăm – deși noi nu vedem investiții majore în proiectul dumneavoastră de buget și, ulterior, dacă avem excedent bugetar să completăm liniile de investiție pe care le vom prioritiza în funcție de ce bani avem”, a spus un consilier liberal.

„Ce nu pot eu să înțeleg: avem bani sau nu avem bani? Pentru că vă contraziceți în afirmații. Pe de-o parte, nu avem bani. Pe de altă parte, nu avem nici datorii. Nici probleme financiare. Dar bani nu sunt, dar avem bani totuși de evenimente”, a mai spus un alt consilier liberal.

Nicușor Dan: „Nu avem datorii curente”

Primarul General al Capitalei, Nicușor Dan, spune că în momentul de față municipalitatea nu are datorii curente. Acuzat de campanie electorală pentru că bugetul prevede și sume de bani pentru organizarea de evenimente în București, acesta a subliniat că bucureștenii au nevoie de astfel de evenimente.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„În acest moment, nimeni nu poate să poprească conturile Primăriei. Nu avem datorii curente. Inclusiv datoriile către STB – ele sunt eșalonate către Constanda. Eșalonate către Otokar. Și ele sunt trecute în bugetul pe care noi îl avem. Eu cred că bucureștenii au dreptul la un târg de Crăciun care costă 4 milioane de lei. Eu cred că e important ca Festivalul Național de Teatru să se țină în București și Primăria să contribuie cu un milion. Cred că e important ca Festivalul Enescu să se țină în București și Primăria să contribuie cu un milion. Cred că e ceva firesc”, a spus Nicușor Dan.

Bugetul Primăriei Generale a fost susținut doar de consilierii USR și PMP. Proiectul bugetului a fost pus în dezbatere publică pe 10 februarie.

Consilierii mai au la dispoziție până pe 8 martie să adopte proiectul municipalității. În caz contrar nu se mai primesc banii din cotele defalcate din impozite de la Guvern.

Sursa foto: Inquam Photo / Octav Ganea

Citește și: Programul „Femeia Antreprenor”, anunțat de Ministerul Economiei. Se oferă granturi în valoare de cel mult 200 000 de lei pentru un IMM | AUDIO