Bruxelles-ul recomandă Marii Britanii să iniţieze ieşirea din UE

Uniunea Europeană a clarificat care sunt pașii următori pentru ca Marea Britanie să iasă oficial din UE, după ce  britanicii au ales să plece din blocul comunitar. Explicațiile vin de la un purtător de cuvânt al Consiliului European.

Pentru a lansa procesul oficial de negociere, executivul britanic este cel care trebuie să trimită un act oficial către Consiliul European prin care să ceară explicit activarea Articolul 50.

În mod normal, negocierile vor dura doi ani. Însă, în cazul în care toţi liderii statelor rămase vor fi de acord, discuţiile pot fi prelungite.

Ieri, cancelarul german Angela Merkel a atras atenţia că nu va face presiuni pentru o retragere accelerată, după ce mai mulţi miniştri de externe din UE, inclusiv cel al Germaniei, i-au cerut Londrei să implementeze rapid ieşirea.

Premierul britanic, David Cameron, şi-a anunţat vineri demisia după ce 52 % dintre britanici au votat pentru ieșire din UE, deși premierul a dus o campanie pro eruopeană.

Cameron a sugerat că va rămâne în funcţie până în octombrie, astfel că negocierile vor începe atunci. Succesorul lui David Cameron ar putea fi rivalul său din partidul conservator Boris Johnson, un politician populist eurosceptic care a fost primar al Londrei.