Confidenţialitate

BREXIT: Parlamentul Britanic a respins pentru a treia oară acordul încheiat cu Uniunea Europeană

Membrii Camerei Comunelor au respins, pentru a treia oară, proiectul de acord Brexit negociat de premierul Theresa May cu Uniunea Europeană.

În favoarea acordului s-au pronunţat 286 de deputaţi, iar împotriva documentului 344 de deputaţi.

După anunțarea rezultatului votului,  Theresa May şi-a exprimat profundul regret că acordul convenit cu oficialii Uniunii Europene a eșuat.

Implicațiile acestui vot sunt “grave”, a mai declarat premierul, care a subliniat că scenariul care se conturează tot mai clar este un Brexit fără acord în 12 aprilie.

”Mă tem că ne apropiem de limitele procesului parlamentar – Camera Comunelor a respins Brexitul fără acord, a respins abandonarea Brexitului, iar miercuri a respins toate alternativele pe care le-a luat în discuție. Astăzi, a respins și acordul de retragere din Uniunea Europeană. Guvernul meu va continua să caute să obțină o ieșirea controlată din Uniune”, a mai spus Theresa May.

Camera Comunelor va analiza luni opțiunile care-i rămân, a spus liderul laburist, Jeremy Corbyn.

”Luni vom avea ocazia să obținem o majoritate în favoarea unui acord mai avantajos pentru cetățeni. Camera Comunelor a spus-o limpede – această înțelegere trebuie să se schimbe. Dacă premierul nu poate accepta acest lucru, trebuie să demisioneze și să organizăm alegeri anticipate”, a spus Jeremy Corbyn.

Imediat a venit și reacția președintelui Consiliului European – Donald Tusk. Acesta a convocat pe 10 aprilie un nou Consiliu.

Iar Comisia Europeană și-a exprimat regretul că membrii Camerei Comunelor au respins din nou Acordul Brexit.

”În contextul deciziei, perioada negocierilor în virtutea Articolului 50 este prelungită până pe 12 aprilie. Marea Britanie trebuie să ofere detalii despre viitorii paşi înainte de această dată. Scenariul producerii unui Brexit fără acord este unul probabil”, este mesajul Comisiei Europene.

Data ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană este, în momentul de faţă, 12 aprilie, a transmis vineri după-amiază Comisia Europeană. “12 aprilie este noul 29 martie”, este mesajul publicat pe  Twitter de Martin Selmayr, secretarul general al Comisiei Europene.