Asistentă medicală din Brașov, răpusă de COVID-19

Ministerul Sănătății a confirmat, sâmbătă seară, decesul unei asistente medicale de la Spitalul Militar Brașov, care era infectată cu noul coronavirus.

Din primele informații, femeia în vârstă de 58 de ani este contact al soțului său, și el testat pozitiv cu SARS-CoV-2.

Asistenta fusese internată în Spitalul de Pneumoftiziologie Brașov cu suport ventilator și transferată luni, 6 aprilie, la Spitalul suport Colentina.

Săptămâna aceasta, un angajat al Ambulanței Suceava a murit de COVID-19, primul cadru medical răpus de virus pe când își desfășura activitatea.

Bilanțul epidemic a urcat, sâmbătă, la 291 de decese în România.

Cea mai tânără victimă este o tânără suferindă de leucemie, care s-a infectat în Spitalul de Urgență din Piatra Neamț.

Numărul cazurilor de nou coronavirus a ajuns la 5.990 în România, în creștere cu 523.

Într-o analiză a situației epidemice, Institutul Naţional de Sănătate Publică arată că numărul femeilor care au contractat noul coronavirus este mai mare decât cel al bărbaţilor în România. În ceea ce privește cazurile mortale, raportul se inversează.

Ministrul Internelor a susținut, vineri seara, că datele despre situaţia epidemică sunt unele reale.

“Există Grupul de Comunicare Strategică… Oameni care muncesc zi şi noapte. Îi văd cum comunică, cum actualizează cifrele, cum – dacă a scăpat o eroare – depun toţi eforturi să o regleze, astfel încât pe grupul din care fac parte ziariştii să fie date informaţii corecte, ample şi exacte”, a spus Marcel Vela.

“Vreau să asigur cetăţenii că nu este nicio intenţie a vreunei autorităţi (…) de a măslui cifre, de a ascunde realitatea (…) Eu vă garantez că suntem corecţi”, a insistat șeful MAI, într-o intervenţie telefonică la Antena 3.

Ministrul a reluat, totodată, apelul ca populaţia să respecte măsurile de distanţare socială, în contextul apropierii sărbătorilor pascale.

Președintele Societăţii de Microbiologie consideră că distanțarea socială este mai importantă decât purtarea măștii în locurile publice.

Potrivit lui Alexandrul Rafila, în sezonul rece ne vom confrunta din nou cu SARS-CoV-2, pentru că atunci virozele respiratorii sporesc în rândul populației.

“Eu cred că mai important decât să purtăm mască este să nu ne mai înghesuim. Să păstăm această distanţare socială, să încercăm să generalizăm exerciţiul acesta pe care-l desfăşurăm în această perioadă. Eu aşa încerc să-l caracterizez, ca un exerciţiu, în aceste două luni, iar ulterior trebuie să devină un comportament pentru majoritatea concetăţenilor. Şi atunci, probabil că o să trecem cu bine vara”, a declarat profesorul, vineri seara, la Digi 24.

Alexandru Rafila consideră că oamenii s-au obişnuit cu noua situație epidemică şi nu mai sesizează pericolul.

“În mod automat, încercăm să revenim la comportamente care înainte erau uzuale. Mi-e greu să spun că cineva este de vină sau că este inconştient. E pur şi simplu un exerciţiu pe care unii nu mai pot să-l continue şi atunci trebuie să-i convingem”, a subliniat specialistul.

„Al doilea vârf nu ştiu dacă va fi la fel de înalt. Sigur că va fi o creştere a numărului de cazuri, asta se întâmplă cu orice infecţie respiratorie în cursul iernii. Iarna, virozele respiratorii, fie că discutăm de unele banale, fie că discutăm despre gripă, cresc în intensitate, numărul lor este mai mare. Infecţia cu noul coronavirus nu are de ce să fie diferită, mai ales că populaţia receptivă pentru noul coronavirus va fi încă numeroasă la iarnă. N-o să treacă probabil prin infecţie decât 30, maximum 40 la sută din populaţie şi atunci, măsurile acestea ar trebui cât de cât păstrate, astfel încât să nu ajungem la situaţii disperate”, a completat Alexandru Rafila.

„Eu sper, însă, ca până în toamnă să avem acces la un medicament antiviral care să fie eficient în tratament şi să prevină cazurile acestea complicate şi decesele numeroase”, a conchis șeful SRM.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS