Confidenţialitate

Bogdan Hossu: Nicolae Ciucă a acceptat să rediscute aplicarea legii salarizării unitare în sistemul bugetar | AUDIO

Premierul a acceptat să rediscute aplicarea legii salarizării unitare în sistemul bugetar, anunță Liderul Federației Sindicale Cartel Alfa, după o întâlnire cu Nicolae Ciucă. Legea salarizări unitare, adoptată în 2017, prevedea creșteri sau eliminarea discriminărilor salariale pentru toate categoriile de angajați de stat. De la adoptare, legea s-a aplicat doar pentru unii angajați și doar în anumiți ani.

Din 2017, toate Guvernele ar fi trebuit să aplice legea salarizării unitare care prevedea creșteri constante ale salariilor bugetarilor, inclusiv ale profesorilor și polițiștilor. Ministrul de Interne, Lucian Bode, admite că nemulțumirea polițiștilor este justificată, dar spune că deocamdată nu sunt bani ca să se respecte legea: „Nu s-au acordat aceste drepturi salariale restante în 2021, respectiv 2022. Rezonabil ar fi ca Statul și Ministerul Afacerilor Interne să se achite de această obligație până la sfârșitul anului să aciorde acele drepturi salariale restante. Vorbim despre acordarea 1/4 din restanța cuvenită prin lege, echivalentul a aproximativ a 270 de lei net. 1/4 înseamnă aproximativ 500 de milioane de lei”.

O parte dintre cei pentru care nu s-a aplicat legea, precum judecătorii, au dat statul în judecată. Și au câștigat procesele. Confruntat cu riscul executării silite, ministrul Justiției a convins, la finalul anului trecut, Guvernul să aloce în acest an 84 de milioane de lei pentru aplicarea legii salarizării unitare în acest sistem.

Astfel, judecătorii de exemplu, în rândul cărora salariul mediu este de 13 mii de lei lunar, vor avea venituri, inclusiv pensii, mai mari. În timp ce alți bugetari vor rămâne cu salariul minim pe economie.

„De săptămâna viitoare se va face grupul de lucru și în procedură de urgență să vină cu o soluție, cu un calendar”, a spus Bogdan Hossu, liderul Federației Cartel Alfa.

Toate aceste conflicte au loc în condițiile în care legea bugetului de stat pe acest an este deja în vigoare, iar noi creșteri se mai pot face doar prin rectificări, la vară, dacă vor fi bani.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: Scandalul facturilor la gaz și energie. Bogdan Hossu: Am cerut plafonarea prețurilor la nivelul de dinainte de liberalizare | AUDIO

Autor: Anca Grădinaru

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.