Confidenţialitate

Ministrul Aurescu, despre retragere trupelor ruse: „Vedem că echipamentul rămâne pe loc, la fel ca anul trecut” | AUDIO

Ministrul de Externe spune că deocamdată “nu sunt încă semne” că situația de securitate din zona Mării Negre dezescaladează “în mod real”.

Orice retragere de trupe de la granița cu Ucraina, anunțată de Rusia, trebuie confirmată de dovezi din teren, a explicat Bogdan Aurescu la finalul discuției de miercuri dimineață cu membrii Comisiilor pentru politică externă ale Parlamentului:

„Deocamdată, ceea ce vedem este că echipamentul rămâne pe loc, deci așa cum s-a întâmplat și anul trecut în luna aprilie, dacă vă aduceți aminte, când a existat un mare exercițiu militar organizat de Rusia tot în aceeași regiune care, la momentul respectiv, era considerat cel mai mare de după Războiul Rece (…). Și atunci a existat o retragere a unora dintre trupe dar echipamentele au rămas pe teren și sunt utilizate și astăzi. Pentru a vorbi cu adevărat despre o dezescaladare este nevoie de o retragere completă a acestor trupe și echipamente desfășurate de Federația Rusă la frontierele Ucrainei și în regiunea Mării Negre.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ministrul român de Externe mai spune că România nu va fi implicată într-un conflict militar dar dacă un război va izbucni în Ucraina, atunci toată regiunea va simți efectele:

„Niciun cetățean român nu trebuie să se teamă, să aibă frică de o implicare a României într-un conflict militar pentru că acest lucru nu se va întâmpla. Este adevărat că, dacă Federația Rusă va porni un conflict militar, o agresiune militară împotriva Ucrainei, situația de securitate în general la nivel european va cunoaște o deteriorare și mai puternică și atunci evident că o astfel de situație va afecta Alianța Nord-Atlantică în ansamblul său, inclusiv România. Nu există în acest moment pericolul unei implicări militare a României sau a Alianței Nord-Atlantice.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Pe de altă parte, miniștrii Apărării ai NATO se reunesc miercuri la Bruxelles pentru a stabili planul de suplimentare a forțelor NATO din Estul Alianței Nord Atlantice.

Planul prevede inclusiv trimiterea unui grup de luptă condus de Franța în România.

Autor: Anca Grădinaru

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: Ambasadorul Rusiei pe lângă UE: “Războaiele din Europa rareori încep într-o zi de miercuri”