Confidenţialitate

BNR: Românii sunt ezitanți, consumă mai puțin și încearcă să economisească mai mult | AUDIO

Așteptările privind evoluția economică a României, prezentate de Banca Națională: românii sunt ezitanți, consumă mai puțin și încearcă să economisească mai mult. Chiar dacă a existat o ușoară creștere a consumului în primul trimestru din 2023, în general, acesta este în scădere.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, la prezentarea raportului trimestrial privind inflația: „Avem creștere economică, însă slăbită semnifcativ pentru acest an comparativ cu ce credeam noi că se va întâmpla la începutul anului”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Lumea este încă în balans. Avem creștere economică, însă slăbită semnifcativ pentru acest an comparativ cu ce credeam noi că se va întâmpla la începutul anului. Avem o majorare a ritmului anual a consumului populației în T1 – ușor, ne-a surprins și pe noi, venită din venituri, dar observăm o atenuare a consumului. Este extrem de vizibilă această atenuare. Este legată probabil și de depozitele la termen ale populației. Au crescut semnificativ. Categoric, și datorită dobânzilor mai mari la depozite. Consum mai mic, economisiri mai mari – ne ajută în ceea ce privește temperarea inflației”, a explicat Guvernatorul BNR.

Mugur Isărescu: „Activitatea de creditare s-a temperat”

Banca Națională anticipează că România nu va înregistra recesiune tehnică în anul 2023, ci doar o încetinire a creşterii Produsului Intern Brut. Cât despre credite, românii iau tot mai puține împrumuturi de la bănci, având în vedere dobânzile uriașe pe care le-ar avea de plătit. Banca Națională a menținut dobânda cheie, la 7%, de care depind dobânzile creditelor.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Activitatea de creditare s-a temperat. Era normal, așa e transmite politica monetară întărită; majorarea dobânzilor se influențează prin majorarea dobânzilor creditarea în lei și această slăbire a creditării pe care o vedeți și în graficul din stânga și în graficul din dreapta duce la atenuarea cererii agregat. Înseamnă presiuni inflaționiste mai slabe”, a mai spus Mugur Isărescu.

Indicele ROBOR la 3 luni – pentru creditele în lei cu dobândă variabilă – este acum de 6,40%. Iar Indicele de referință pentru creditele consumatorilor, IRCC, rămâne sub 6%.

Sursa foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Citește și: Rata anuală a inflației continuă să scadă ușor. Mugur Isărescu: Avem creștere economică, dar slăbită semnificativ | AUDIO