Confidenţialitate

Rata anuală a inflației continuă să scadă ușor. Mugur Isărescu: Avem creștere economică, dar slăbită semnificativ | AUDIO

Micșorarea prețurilor la energie față de anul trecut și scăderea prețurilor la anumite materii prime sunt principalii factori care determină și reducerea inflației, spune Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, care a prezentat „Raportul trimestrial asupra inflaţiei”.

Prețurile la pompă pentru motorină și benzină sunt „rezonabile”, comparativ cu anul trecut, afirmă Guvernatorul BNR – Mugur Isărescu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Rata anuală a inflației și-a accentuat parcursul descendent în trimestrul II – 2023; determinanții principali sunt dezinflația puternică la nivelul grupului bunurilor energetice, continuarea corecției cotațiilor la materiile prime, acordul procesatorilor și comercianților locali de a reduce prețul de consum al laptelui.

Ne menținem, însă, pe cea mai bună poziție la nivel regional din perspectiva ratei inflației. Avem creștere economică, însă slăbită semnificativ. Prețurile la pompă sunt rezonabile comparativ cu ce am avut anul trecut”, a spus miercuri Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu.

Potrivit Institutului Naţional de Statistică, în luna iunie a acestui an, rata anuală a inflaţiei a fost de 10,3%, în uşoară scădere faţă de luna mai când era 10,64%.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Mugur Isărescu: Mediul de afaceri nu trebuie taxat excesiv, iar statul trebuie să renunțe treptat la privilegiile fiscale din anumite sectoare | AUDIO