Confidenţialitate

BNR ar urma să majoreze din nou dobânda cheie. Banca Naționala are vineri o ședință pe această temă | AUDIO

O nouă ședință importantă astăzi la Banca Națională: BNR ar urma să majoreze din nou dobânda cheie, iar analiștii se aștepată la o creștere cu un punct procentual. Asta înseamnă credite mai scumpe și rate mai mari în următoarea perioadă.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Dobânda cheie este în acest moment de 4,75% și a fost majorată ultima dată la începutul lunii iulie. Analiștii băncilor comerciale se așteaptă ca BNR să crească din nou dobânda de politică monetară în ședința de astăzi cu un procent – până la 5,75%, notează Economica.net.

Pe lângă ședința de astăzi, BNR mai are încă două programate până la finalul anului: în octombrie și noiembrie. Specialiștii cred că vom avea o altă creștere de 50 de puncte de bază în octombrie și de 25 de puncte în noiembrie – dobânda cheie se va apropia la finalul anului de 7 procente.

Majorarea dobânzii cheie este o măsură folosită de băncile centrale din întreaga lume în lupta cu inflația – creșterea prețurilor. Astfel, vor să scadă consumul populației – prin scumpirea creditelor. Analiștii se așteaptă în continuarea la rate mai mari.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Bogdan Hossu, despre creșterea taxelor pe contractele part-time: „Măsura lovește în cetățenii corecți care respectă legea” | AUDIO