Confidenţialitate

BNR a decis majorarea dobânzii de politică monetară la 7% | AUDIO

În prima ședința din acest an, Banca Națională a României a decis să majoreze din nou dobânda de politică monetară cu 25 de puncte procentuale: de la 6,75 la sută, la 7 procente. Este o măsură luată de băncile centrale din majoritatea țărilor pentru a încetini inflația și creșterea prețurilor. Asta va duce la scumpirea creditelor în următoarea perioadă – implicit rate mai mari.

Adrian Vascu, analist economic: „Cei care au depozite se pot aștepta să fie o creștere oarecum a dobânzilor pe care le primesc la acești bani”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Măsura Băncii Naționale încearcă în continuare să fie coerentă cu politica de a stăvili oarecum inflația. Și atunci, pe termen scurt, impactul asupra noastră a tuturor, până la urmă, constă în această creștere a indicatorilor creditelor – cei care avem credit. Cei care au depozite se pot aștepta să fie o creștere oarecum a dobânzilor pe care le primesc la acești bani”, a spus Adrian Vascu.

Rata anuală a inflației ar urma să scadă în următoarele luni – iar în vară – ar putea ajunge la o cifră, sunt proiecțiile de acum făcute de BNR.

În noiembrie – inflația era de 16,76%.

Adrian Vascu: „Sigur că nu se va trece la o inflație redusă”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Cred că este posibil. Și prețurile la principalele utilități care au stârnit atât de multă discuție în ultimii ani s-au mai potolit oarecum sau au ajuns în acest început de an la nivelul celor dinaintea de începerea războiului. Sigur că nu se va trece la o inflație redusă mult mai repede pentru că așa cum a existat o perioadă de creștere a inflației, exact ca la decolarea unui avion, există o perioadă de aterizare oarecum care este tot cam la fel de lungă”, a mai explicat Adrian Vascu.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Sondaj: Peste 40% dintre angajații români spun că își vor căuta un alt loc de muncă dacă nu le crește salariul în 2023