Confidenţialitate

Ministrul Vela: Pe perioada stării de urgență, se interzice exportul pentru mai multe cereale

Ministrul de Interne a anunțat, joi seara, conținutul celei de-a 8-a ordonanțe militare adoptate în contextul stării de urgență.

“Intrăm într-o perioadă importantă pentru creștinătate. Fiecare dintre noi vrem să petrecem sărbătorile în pace și armonie. Fiecare își face planuri.

Au venit peste noi momente tulburi. Știm bine că acestea au adus schimbări majore în viața tuturor. Stând în casă și evitând interacțiunea cu alte persoane reușim să intrăm în normalitate.

Știu că este greu, că vreți să fiți la biserică de Înviere, dar este mai bine să ne bucurăm de cei dragi nouă mult de acum înainte. Vom acorda o atenție deosebită respectării prevederilor legale pentru că nu vrem să avem o explozie a numărului de îmbolnăviri.

Acordăm o atenție importantă siguranței. Poliția Română, cu pompieri, jandarmi și oameni din alte instituții, sunt zi de zi în misiuni operative în toată țara, înregistrând peste 36 de mii de angajați zilnic în misiune”, a spus Marcel Vela.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Prevederile ordonanței militară nr. 8:

  • Cu condiția respectării măsurilor anterioare, este permisă circulația în afara locuinței a titularilor autorizațiilor de pescuit comercial pe Dunăre și în Marea Neagră și pentru comercializarea produselor rezultate din aceste activități.
  • Este permisă circulația apicultorilor către și dinspre stupine
  • Este permisă circulația în afara locuinței pentru servicii de reparații auto
  • O altă prevedere importanta: Piețele agroalimentare rămân deschise pe toată perioada stării de urgență pentru agricultorii cu certificat de producător. Se permite deplasarea producătorilor agricoli de la locul de producție către și de la piața agroalimentară, pe baza unei declarații pe proprie răspundere și a certificatului de producător
  • O altă prevedere pentru securitatea alimentară: Se interzice, pe perioada stării de urgență, exportul pentru grâu, orz, ovăz, porumb, orez, făină de grâu, soia, floarea soarelui, ulei de semințe, produse de patiserie, brutărie, biscuiți, turte
  • Unitățile fito-farmaceutice rămân deschise pe perioada stării de urgență
  • Magazinele îşi pot prelungi programul înainte de Paște
  • Se interzice, pe perioada stării de urgenţă, suspendarea activităţii serviciilor sociale pentru bătrâni, copii sau pentru alte persoane vulnerabile
  • Procedurile de vânzare/ cumpărare de pachete majoritare de acţiuni ale companiilor din Sistemul Energetic Naţional sunt suspendate pe perioada stării de urgenţă, conform ordonanţei militare
  • Pentru a evita în viitor ceea ce am văzut la aeroportul din Cluj, începând de astăzi, autoritățile competente vor aviza orice transport aerian chiar dacă aeroporturile sunt în subordinea autorităților județene
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

“Noi nu ne putem permite să lipsim România de cantităţile de grâu necesare pentru asigurarea consumului zilnic până la recoltă şi până la posibilitatea de folosire a grâului şi cerealelor de la recolta din anul acesta”, a declarat Ludovic Orban, joi seară, la televiziunea publică.

Patronatul Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase a solicitat Guvernului să analizeze dacă țara are suficient grâu până la următoarea recoltă. Președintele Rompan, Aurel Popescu, a atras atenția – la Europa FM – că, în acest moment, producătorii de produse din făină au ajuns la concluzia că, pe piață, deficitul depășește 100.000 de tone.

Prevederile OM 8 au fost analizate într-o Ediție Specilă Știrile Europa FM de Alice Iacobescu și Cătălin Striblea.

Reamintim, până astăzi la ora 13, numărul infectărilor cu noul coronavirus a depășit pragul de cinci mii în România, în creștere cu 441 față de raportarea de ieri.

Din 25 martie, România s-a alăturat statelor care au instituit carantina generală, în încercarea de a limita răspândirea cazurilor de nou coronavirus.

Experții insistă că izolarea socială este, la momentul actual, cea mai eficientă metodă de control, preluând astfel din presiunea pusă pe medici și asistente, aflați în prima linie de luptă cu actuala pandemie.

Zilnic, într-un Jurnal online de carantină, vă ținem la curent cu evoluția epidemică din țară, dar și din restul lumii.